Brexit και μετανάστευση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Σάλτσμπουργκ σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν για το Brexit και τη μετανάστευση.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη χθεσινή παρουσίαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ήταν ενδιαφέρουσα, ήταν ευγενική, δεν ήταν επιθετική. Κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.

Η πρόταση Μέι

Να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην επίτευξη συμφωνίας για το Brexit εντός των επόμενων δύο μηνών κάλεσε τους υπόλοιπους 27 ηγέτες της ΕΕ η Τερέζα Μέι κατά το δείπνο της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, σε μία δεκάλεπτη παρέμβαση.

Η κα Μέι είπε ότι προτεραιότητές της από τις διαπραγματεύσεις είναι να μη διαταραχθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία, να διατηρηθούν οι στενοί οικονομικοί δεσμοί της χώρας της με την ΕΕ, όπως και η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας.

Χαρακτήρισε την πρότασή της για τη μελλοντική εμπορική σχέση, το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς, «σοβαρή πρόταση», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να «εξελιχθεί» η πρόταση της ΕΕ για τον τρόπο αποφυγής συνόρων στην Ιρλανδία, καθώς η υπάρχουσα «δεν είναι αξιόπιστη».

Χαρακτήρισε επίσης τις διαπραγματεύσεις «μοναδικά περίπλοκες», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν είχε πει πως το Brexit θα ήταν εύκολο».

Απέκλεισε δε ρητώς ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος είναι μικρός, αλλά η παράταση ή καθυστέρηση αυτών των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί επιλογή. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δε θέλετε το Brexit. Αλλά είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα

Προσερχόμενος σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σχολίασε: «Ακούσαμε την (Βρετανίδα πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι και πιστεύω ότι μας εξήγησε τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση και σήμερα ακούσαμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit) Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρεται σε διαφορετικά ζητήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα. Πιστεύω βαθιά ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». «Είναι ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές, δεν είναι μονομερής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επεσήμανε: «Γνωρίζετε ότι όπως και πριν οι προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορικές (…) Όμως πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα μόνο να κάνουν κινήσεις η μία προς την άλλη».

Ο Αυστριακός καγκελάριος, επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής» για το Brexit, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

«Σήμερα μπορώ να δω ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε όλα τα βήματα, διότι οι προτάσεις δεν επαρκούν ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», υπογράμμισε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους να παραμείνουν «ενωμένοι» και με «συνοχή» καθώς πλησιάζει η τελευταία ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. «Θα υπάρξουν εντάσεις», προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ. «Πάντα θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές (...) όμως οφείλουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ επεσήμανε από την πλευρά του: «Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει. Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι