Βασικός στόχος η ένταξή μας στην ΕΕ, ξεκαθαρίζει ο Τσαβούσογλου

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας , δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια της επίσκεψη του στην Λιθουανία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα επιδιώξει να ενταχθεί στην ΕΕ» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ δεν περιμένει καμία επιείκεια από τις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η Τουρκία να πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που της αξίζει» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ ένα σαφές μήνυμα», όσον αφορά την ένταξη της στην ΕΕ.

Στα τέλη Ιουνίου η Άγκυρα, με αφορμή την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διαπίστωνε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζεται άδικα.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005. Τον Ιούλιο του 2017 η Ευρωβουλή πήρε απόφαση με την οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις έως ότου η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει στις αναγκαίες συνταγματικές τροπολογίες.

Την ίδια ώρα η Αγκυρα κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν οτι βρίσκεται μακρυά από το «να καταλάβει» την Τουρκία λίγο αφότου ο γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οτι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο» ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την χώρα μας δείχνουν για άλλη μία φορά οτι είναι μακρυά από το να καταλάβει την πραγματικότητα στην Τουρκία», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης των πρέσβεων τη Δευτέρα στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την «έξοδο από την υποκρισία» σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ενωση προτείνοντας, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, «μία στρατηγική συμμαχία».

«Κάθε μέρα το σχέδιο του τούρκου προέδρου είναι ένα πανισλαμικό σχέδιο εντελώς αντιευρωπαϊκό, τα μέτρα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας» είπε ο Μακρόν.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία για μία πλήρη ένταξη» επανέλαβε από την πλευρά του ο Ακσόι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ έγινε δεκτός την Δευτέρα από τον γάλλο ομόλογό το Μπρούνο Λε Μερ στο Παρίσι όπου επιβεβαίωσν τη θέλησή τους να ενδυναμώσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Το Κατάρ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα «να εμποδίσει μια γενοκτονία» στη Ράφα
Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, τελευταία ευκαιρία στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός
Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο-Εξαπάτησε πάνω από 800.000
Ανάρτηση πρόδωσε το μοντέλο που δολοφονήθηκε σε εστιατόριο-Bίντεο ντοκουμέντο από την εκτέλεσή της
H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Άγρια δολοφονία στην Ινδία-Έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα μετά τα ισραηλινά πλήγματα-Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους-«Πύραυλος, drone, πύραυλος»
Επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο, εκρήξεις και στη Μόσχα
Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα-Βάζουν δύσκολα οι καιρικές συνθήκες