Ο πλανήτης αποχαιρετά τον Κόφι Ανάν

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών μετά από σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε από τη Γενεύη το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

"Με απέραντη θλίψη η οικογένεια Αναν και το Ιδρυμα Κόφι Αναν ανακοινώνουν ότι ο Κόφι Αναν, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε γαλήνια το Σάββατο 18 Αυγούστου μετά από σύντομη ασθένεια" ανέφερε η ανακοίνωση του ιδρύματος.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Αναν εξέφρασε ο νυν γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας τον "μια δύναμη που μας καθοδηγούσε προς το καλό".

"Από πολλές απόψεις, ο Κόφι Αναν ενσάρκωνε τα Ηνωμένα Εθνη. Ανήλθε από τις τάξεις τους για να οδηγήσει τον Οργανισμό σε μια νέα χιλιετία με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα", πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

"Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός μεγάλου άνδρα, ενός ηγέτη και οραματιστή" ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
 
Η ανακοίνωση της Προεδρίας 
 
Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε για την επίλυση του Κυπριακού και το σχέδιο που έφερε το όνομά του δεν εστέφθησαν από επιτυχία, έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον θάνατο του πρώην ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν. 

Στην ανακοίνωση εκφράζεται θλίψη για τον θάνατο του Κόφι Ανάν, ο οποίος διετέλεσε για μια δεκαετία Γενικός Γραμματέας των Η.Ε., και απευθύνονται συλληπητήρια στους οικείους του και στον Ο.Η.Ε.
 
"Τιμηθείς από κοινού με τα Η.Ε., με το Νόμπελ Ειρήνης το 2001, ο Κόφι Ανάν υπήρξε ο πρώτος Γ.Γ. του Οργανισμού που προερχόταν από τη διοικητική δομή του Ο.Η.Ε και επελέγη και από το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού, ενώ άφησε τη σφραγίδα του ιδιαίτερα ως προς την καταπολέμηση της φτώχειας στην Αφρική και του AIDS" προστίθεται.
 
Σημειώνεται ότι "παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε για την επίλυση του Κυπριακού και το σχέδιο που έφερε το όνομά του δεν εστέφθησαν από επιτυχία, έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου"
 
"Σήμερα, 12 χρόνια μετά το τέλος της θητείας του Κόφι Ανάν και 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη μέρους της Κύπρου, το πρόβλημα παραμένει ακόμα άλυτο και το γεγονός αυτό επιβάλλει την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες, σε συνεργασία με τα Η.Ε., προκειμένου επιτέλους να εφαρμοστούν στην Κύπρο αποφάσεις και ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, όπως και αρχές της Ε.Ε., μέσα από μια συνολική συμφωνία, στη βάση της διαδικασίας και των παραμέτρων που θέτει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας" καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Ο Κόφι Ανάν ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα, λέει ο Αλ.Τσίπρας 
 
«Ο Κοφι Ανάν υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα. Οραματιστής της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας» σημειώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή τον θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

 «Ο Κόφι Ανάν θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο», σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του για την απώλεια του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. 

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στη Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά» καταλήγει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.   
 
Συλληπητήρια από τον Προκόπη Παυλόπουλο 
 
Ο Κόφι Ανάν εργάστηκε με ζήλο για την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση για τον θάνατο που πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
 
«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.

Λύπη για τον θάνατο του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν εξέφρασε με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
 
«Μαζί με τα άλλα του καθήκοντα, θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη συμβολή του στην διαδικασία ετοιμασίας του σχεδίου που πήρε το όνομά του στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Μοιράζομαι τον πόνο όλων των κοντινών του προσώπων και των αγαπημένων του και εκφράζω συλλυπητήρια».

Εθνικό πένθος μιας εβδομάδας για το θάνατο του Ανάν κήρυξε η Γκάνα ΚΥΠΕ - Ροΐτερς - Γκάνα/ Ακρα 18/08/2018 14:26 Η Γκάνα, χώρα καταγωγής του Κόφι Ανάν, κήρυξε εθνικό πένθος μιας εβδομάδας για το θάνατο του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Αναν, ο δεύτερος Αφρικανός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, γεννήθηκε στο Κουμάσι της Γκάνας το 1938. Aπεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών μετά από σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε από τη Γενεύη το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Συλλυπητήρια από Μακρόν και Μέι για θάνατο Κόφι Ανάν 

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κόφι Αναν απεύθυναν στην οικογένειά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

"Η Γαλλία του αποτίνει φόρο τιμής. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ήρεμο και αποφασιστικό βλέμμα του, ούτε τη δύναμη των μαχών του" έγραψε στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος.

"Μεγάλο ηγέτη και μεταρρυθμιστή που συνέβαλε σημαντικά στο να γίνει αυτός ο κόσμος που άφησε καλύτερος από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε" χαρακτήρισε εξάλλου τον Αναν η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

 

Ο κόσμος θρηνεί σήμερα ένα μεγάλο ηγέτη', δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν 
 
Τη θλίψη του για την απώλεια του Κόφι Ανάν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για "παλιό του φίλου και εμπνευστή", στέλνοντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στη σύζυγο του εκλιπόντος και σε στην υπόλοιπη οικογένειά του.

Σε γραπτό του μήνυμα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι "σήμερα ο κόσμος θρηνεί έναν μεγάλο ηγέτη και ανθρωπιστή αλλά γιορτάζει μια ζωή γεμάτη θάρρος, ενσυναίσθηση και αξιόλογη δημόσια προσφορά". Σημειώνει ότι ο Κόφι Ανάν, "είχε αφιερώσει τη ζωή του για να κάνει τον κόσμο πιο ειρηνικό και ενωμένο. Αγωνίστηκε για τον τερματισμό των δεινών και των αδικιών σε ολόκληρο τον κόσμο και βοήθησε στην ανοικοδόμηση γεφυρών όπου είχαν καταστραφεί".

"Έχω την τιμή να το έχω δει αυτό το πρώτο χέρι σε πολλές περιπτώσεις καθ `όλη τη διάρκεια των πολυετών συνεργασιών", τονίζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Καταγράφει δε ότι "τα επιτεύγματά του ως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίστηκαν σωστά με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και πολλά άλλα βραβεία καθ `όλη τη διάρκεια της ζωής του", και διευκρινίζει ότι "η μεγαλύτερη αναγνώριση που μπορούμε να δώσουμε στον Κόφι Ανάν είναι να κρατήσουμε ζωντανή την κληρονομιά και το πνεύμα του, η ποία ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική από ό, τι στον σημερινό κόσμο".
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα