Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στο Πακιστάν-Επίθεση καμικάζι σε εκλογικό κέντρο

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο στην πόλη Κουέτα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, την ώρα όπου στη χώρα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «προσπάθησε να εισέλθει σε ένα εκλογικό κέντρο και όταν η αστυνομία πήγε να τον σταματήσει πυροδότησε τα εκρηκτικά του», δήλωσε ο Χασίμ Γκιλζάι, τοπικός αξιωματούχος.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, ενώ νωρίς σήμερα ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν στην περιοχή Χουζντάρ της ίδιας επαρχίας όταν άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα σε άλλο εκλογικό κέντρο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περισσότεροι από 150 άνθρωποι που συμμετείχαν σε προεκλογική συγκέντρωση σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Μάστουνγκ κοντά στην Κουέτα.

Ο Μοχάμεντ Τζαφάρ, γιατρός σε νοσοκομείο της πόλης, δήλωσε ότι από τη σημερινή επίθεση σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ ακόμη 40 τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα σήμερα άνοιξαν οι κάλπες στο Πακιστάν για τις βουλευτικές εκλογές υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, εν μέσω φόβων για το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, τη διάπραξη επιθέσεων αλλά και ανησυχίες περί νοθείας, σε μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες διαδικασίες στον κόσμο: δικαίωμα συμμετοχής έχουν 106 εκατομμύρια από το σύνολο των 207 εκατομμυρίων Πακιστανών.

Η αναμέτρηση διεξάγεται έπειτα από μια εξαιρετικά τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, που αμαυρώθηκε από αιματηρές επιθέσεις και καταγγελίες για παρεμβάσεις του στρατού.

Οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν 272 μέλη του κοινοβουλίου για πενταετή θητεία. Η παράταξη που θα επικρατήσει θα κληθεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στο κόμμα του άλλοτε παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν και το κόμμα του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πλειοψηφία ούτε για το κόμμα PTI του Χαν, ούτε για το PML-N του Σαρίφ και να χρειαστεί να αναζητηθούν συμμαχίες μετεκλογικά.

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι μόλις η δεύτερη δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας από τη μία κυβέρνηση στην άλλη σε μια χώρα όπου έχουν σημειωθεί πολλά πραξικοπήματα του στρατού και πολιτικές δολοφονίες.

Η προεκλογική εκστρατεία, σύντομη και γεμάτη αντιπαραθέσεις, χαρακτηρίστηκε από κάποιους παρατηρητές ως μια από τις πιο «βρώμικες» στην ιστορία εξαιτίας των διάφορων φερόμενων παρατυπιών που έχουν στόχο να βοηθήσουν την εκλογή του Χαν.

Τα περισσότερα από 85.000 εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα