Παγερός ο Ματίς στην προσφορά Μόσχας για συνεργασία στη Συρία

Με παγερό τόνο υποδέχθηκε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις την Τρίτη την προσφορά συνεργασίας στη Συρία την οποία απηύθυνε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή της Ρωσίας, παρουσιάζοντάς την ως ένα από τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

«Αυτό που κάνουμε στη Συρία με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ότι εγγυώμεθα πως υπάρχουν "ζώνες αποκλιμάκωσης" στις επιχειρήσεις μας» εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες εντάσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών, είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε επιπλέον, όσο ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος δεν έχουν αποφασίσει πότε θα αρχίσουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία στο μέλλον», πρόσθεσε ο Μάτις, ο οποίος είχε στο πλάι του τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

«Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και θα ήταν πρόωρο για μένα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, διότι δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε περισσότερο», συμπλήρωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Πομπέο δεν έκανε κανένα σχόλιο για το ζήτημα. Την Παρασκευή, είχε επιβεβαιώσει πως οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συζήτησαν στη συνάντησή τους τη 16η Ιουλίου σχετικά με τη «διευθέτηση της σύρραξης στη Συρία και τον τρόπο για να επιτευχθεί η επιστροφή των προσφύγων», κυρίως αυτών που έχουν εξοριστεί στον Λίβανο ή στην Ιορδανία, στην πατρίδα τους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε την Παρασκευή στις ΗΠΑ διμερή συνεργασία για να επιτευχθεί η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Η πρόταση αυτή «λαμβάνει υπόψη τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ του ρώσου και του αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Ελσίνκι» τη Δευτέρα, είχε εξηγήσει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Οι Πούτιν και Τραμπ ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν για διάφορα θέματα, ιδίως για τη σύρραξη στη Συρία, χωρίς να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες, κατά τη συνάντησή τους στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Τέσσερις ημέρες αργότερα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπρόσθετης βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ο κυβερνητικός στρατός της οποίας πολεμάει φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών