Την κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από πυραύλους Patriot ανακοίνωση το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός κατέρριψε με πυραύλους Patriot συριακό πολεμικό αεροσκάφος που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. "Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε συριακό αεροσκάφος τύπου Sukhoi το οποίο εισήλθε σε βάθος δύο χιλιομέτρων στον ισραηλινό εναέριο χώρο και εκτόξευσε πυραύλους Patriot εναντίον του", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

"Από το πρωί, σημειώθηκε κλιμάκωση των εσωτερικών στην Συρία συγκρούσεων, περιλαμβανόμενης μίας αύξησης της δραστηριότητας της συριακής αεροπορίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τσαχάλ.

"Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και θα συνεχίσει να ενεργεί κατά κάθε παραβίασης της συμφωνίας του 1974 για την απομάκρυνση των δυνάμεων ", προειδοποιεί ο στρατός του Ισραήλ.

Το 1974 υπεγράφη συμφωνία για την δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες, έναν χρόνο μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Ωστόσο, Συρία και Ισραήλ δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία. Το Ισραήλ έχει τεθεί σε συναγερμό μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 19 Ιουνίου το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του για την ανακατάληψη ζωνών υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, στην νότια Συρία.

Οι περιοχές αυτές συνορεύουν με την ζώνη των υψιπέδων του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ. Το Ισραήλ προσάρτησε τα εδάφη αυτά έκτασης 1.200 km2 το 1981.

Η ενέργεια αυτή δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από την διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ φροντίζει να μην εμπλακεί στην συριακή σύρραξη, αλλά έχει επανειλημμένως πλήξει στόχους του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του στο συριακό έδαφος.

Το συριακό πολεμικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ισραήλ πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν σήμερα "παραβίασε κατάφωρα" τη συμφωνία αποστρατικοποίησης της περιοχής που συνήφθη το 1974 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Οι δυνάμεις μας ανέλαβαν την προσήκουσα δράση", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. "Επιμένουμε η Συρία να τηρήσει αυστηρά τη συμφωνία περί διαχωρισμού των δυνάμεων που συνήφθη μεταξύ ημών και εκείνων", τόνισε.

Στο μεταξύ ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Δαμασκό προτού καταρρίψει το συριακό αεροσκάφος.

"Νομίζω ότι οι Σύροι παραδέχθηκαν ότι το πολεμικό αεροσκάφος πέρασε στον εναέριο χώρο μας από λάθος. Όμως όταν βλέπουμε ένα πολεμικό αεροσκάφος να περνά στον εναέριο χώρο μας και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του αρκετές φορές χωρίς να λάβουμε απάντηση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας", επεσήμανε ο Ντανόν.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να παραβιαστεί η κυριαρχία της και δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να δημιουργήσει βάσεις κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιζητεί την κλιμάκωση στην περιοχή, εξήγησε ο Ντανόν, όμως όταν παρουσιαστεί στρατιωτική απειλή, πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί η χώρα.

Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ εξέφρασε την ανησυχία του για "τις ολοένα και πιο συχνές, επικίνδυνες αντιπαραθέσεις" μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. "Καλώ όλες τις πλευρές να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας του 1974 και να στηρίξουν τον ρόλο των παρατηρητών του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή", πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση