Με άγριες διαθέσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τραμπ

Με τη δήλωση πως "η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία" και ότι η χώρα αυτή "είναι αιχμάλωτη του ρωσικού αερίου", ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες. Ο Ντ.Τραμπ επιτέθηκε κατά των Συμμάχων για το ύψος των αμυντικών τους δαπανών και ειδικά της Γερμανίας, την οποία χαρακτήρισε πλούσια χώρα που "δεν θα πάθει τίποτα να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες ήδη από αύριο το πρωί". Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ήδη ένα πρόγευμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αφίχθη δε στις Βρυξέλλες χθες βράδυ, με πρωτοφανείς συνθήκες ασφαλείας για τη βελγική πρωτεύουσα. Ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περίμετρο ασφαλείας της πορείας του, αναγκάστηκαν να κλείσουν για λίγη ώρα και να διώξουν τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, που θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες στη Σύνοδο, οι αιτιάσεις Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες είναι παντελώς αβάσιμες, καθώς όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη Μέλη του ΝΑΤΟ τις αυξάνουν διαρκώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ήδη τουλάχιστον τέσσερις χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έναντι δύο πέρσι, έχουν ξεπεράσει το φράγμα του 2% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η πλειοψηφία των Κρατών Μελών έχει ξεπεράσει το 20% ως ποσοστό επί των δαπανών που κατευθύνονται σε νέους εξοπλισμούς.

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να πείσει τους συμμάχους για ανακατεύθυνση της Συμμαχίας έναντι της πιθανής αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη, με αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ως συνέπεια της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα με τη Σύνοδο, πραγματοποιείται και η εκδήλωση "NATO Engages" , η οποία είχε στόχο να φέρει κοντά "τους ηγέτες της σημερινής και της επόμενης γενιάς" και να εξετάσουν σε βάθος τις νέες και αναδυόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, να αναρωτηθούν πώς μπορεί να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ σε αυτά και να αναλύσουν τι σημαίνει αυτό για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ που αφορά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

"Αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενισχύουν την ευρωατλαντική συνεργασία επί του εδάφους", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο στόχος της Συνόδου είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, παραπέμποντας σε απόφαση για διατήρηση για επιπλέον τέσσερα χρόνια δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις χώρες τις βαλτικής. "Το ΝΑΤΟ ήταν πάντα έτοιμο να βρίσκει λύσεις και να ενισχύεται",  δήλωσε ο Γενς Στόλτεμπεργκ και ανακοίνωσε τον στόχο της Συνόδου να εγκαινιάσει το πρόγραμμα  4 - 30, δηλαδή τη δημιουργία ενός συστήματος που θα αποτελείται από 30 μονάδες μάχης, 30 αεροσκάφη και 30 πλοία, με χρόνο αντίδρασης και μετάβασης στα θέατρα των επιχειρήσεων σε λιγότερο 30 μέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαίωσε την απόφαση των Κρατών Μελών να συνεχίσουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών και εξήγησε ότι το ΝΑΤΟ υπάρχει προς όφελος των ΗΠΑ, εξηγώντας ότι εκτός από την ασφάλεια της Ευρώπης, αποτελεί και "προβολή της αμερικανικής ισχύος" στην Ασία και την Αφρική. "Καμία άλλη παγκόσμια δύναμη δεν έχει περισσότερους συμμάχους από τις ΗΠΑ", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας εξηγώντας ότι το ΝΑΤΟ είναι καλό και για την ΕΕ και για τις ΗΠΑ και "αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας αμυντικής ισχύος".
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων