Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές νότια της Συρίας

Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες στην νότια Συρία για πρώτη φορά μετά από τη συμφωνία εκεχειρίας σε αυτό το τμήμα της χώρας που συνήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο όπως ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δύο πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Ήταν οι πρώτες επιδρομές ρωσικών αεροσκαφών για τη στήριξη που παρέχουν σε μια επιχείρηση του συριακού στρατού για την ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας περιοχή που συνορεύει με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περίπου 25 επιδρομές σε ανταρτοκρατούμενες πόλεις στην ανατολική επαρχία Ντάρα. Η ΜΚΟ δεν έδωσε κάποιον απολογισμό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν δύο πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερς, δύο κέντρα παρακολουθήσεων των κινήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών κατέγραψαν τουλάχιστον 20 βομβαρδισμούς στην Μπούσρα αλ Χαρίρ, νοτιοανατολικά της πόλης Ντάρα.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν κάνει μέχρι στιγμής χρήση βαρέως πυροβολικού και ρουκετών στην επιθετική τους επιχείρηση και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, που είναι κρίσιμης σημασίας για την ανακατάληψη άλλων ανταρτοκρατούμενων περιοχών, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι αποφασισμένος να ανακαταλάβει τη στρατηγικής σημασίας περιοχή και ο στρατός κλιμάκωσε την επίθεσή του την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας την αποκαλούμενη ζώνη αποκλιμάκωσης που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Την Πέμπτη η Ουάσινγκτον επαναδιατύπωσε την απαίτησή της ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία για τη ζώνη αυτή, προειδοποιώντας τον Άσαντ την σύμμαχό του Ρωσία ότι οι παραβιάσεις θα έχουν «σοβαρές συνέπειες», κατηγορώντας την Δαμασκό ότι ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού και ρουκετών.

Από την Τρίτη, τουλάχιστον 19 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές ελέγχου των ανταρτών σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δειτε Επισης

Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας