Τουρκία ώρα μηδέν - Η χώρα στις κάλπες - Live ενημέρωση

 

Άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα οι κάλπες στην Τουρκία για την ανάδειξη του Προέδρου της χώρας αλλά και των μελών του Κοινοβουλίου.

Για τις σημερινές εκλογές αναμένεται να προσέλθουν μέχρι και τις 17.00 που θα παραμείνουν ανοικτές οι 180,065 κάλπες που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα περί τα 53,34 εκατομμύρια πολίτες, ενώ 415 παρατηρητές του εξωτερικού θα επιβλέψουν την όλη διαδικασία. Ανάμεσά τους να θυμίσουμε είναι και οι Κύπριοι Βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Οι ψηφοφόροι θα κλείσουν στον ίδιο φάκελο και τα δύο ψηφοδέλτια, ένα για τον πρόεδρο και ένα για το κοινοβούλιο. Πρώτα θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων για τον πρόεδρο.

Σε αυτές τις εκλογές αντί 550 βουλευτές θα εκλεγούν 600. Χάρη στη νέα νομοθεσία περί συμμαχιών τα μικρά κόμματα καταφέρνουν να μπουν στη βουλή χωρίς να περάσουν το εκλογικό όριο του 10%. Το ΑΚΡ συμμάχησε με το ΜΗΡ από τη μια και από την άλλη το CHP συμμάχησε με το Καλό Κόμμα και το Κόμμα Ευδαιμονίας. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP το οποίο δεν συμμετέχει σε καμιά συμμαχία πρέπει να ξεπεράσει το 10% για να μπει στη βουλή. 

Από τις 6.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ καθώς και η κατανάλωση του σε δημόσιους χώρους.  Μέχρι τις 18.00 απαγορεύονται τα πολιτικά σχόλια και οι προβλέψεις από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα. Από τις 18,00 μέχρι τις 21.00 απαγορεύεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά μέσα εκτός και αν ληφθεί άλλη απόφαση από το Συμβούλιο Εκλογών. 

 

Συνεχής ενημέρωση από την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση: 

 

  • Τέσσερις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Suruk για καλπονοθεία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολού.

 

  • Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν παρατηρεί οτιδήποτε μεπμπτό μέχρι στιγμής κατά την διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία, αφού όπως σημειώνει δεν αναφέρθηκαν οι οποιεσδήποτε διαφορές. Η αντιπροσωπεία ξεκίνησε την επιτόπια παρατήρησή της στο σχολείο-εκλογικό κέντρο  Kalmaz στην πρωτεύουσα της Άγκυρας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Πρέσβης του ΟΑΣΕ, Audrey Glover, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του παρατηρητών των εκλογών, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας. "Δεν συνάνρησε εμπόδια η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ και θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε συνεχώς", ανέφερε. Περίπου 415 παρατηρητές από οκτώ διεθνείς οργανισμούς έχουν μεταβεί σήμερα στην Τουρκία προκειμένου να παρακολουθήσουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει αποστείλει 234 παρατηρητές, ενώ η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCEPA) 72, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) 35, και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM) έχει απέστειλε δέκα παρατηρητές. Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα στους παρατηρητές βρίσκονται και δύο Κύπριοι Βουλευτές, οι Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Κυριάκος Χατζηγιάννη.
  • Νομικές διαδικασίες κατά τριών ατόμων στην επαρχία Σουρούτς όπου η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και κατάσχεσε τέσσερις σάκους με σφραγισμένα ψηφοδέλτια τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν σε σχολεία. Τα τρία αυτά άτομα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν.
 
  • Όπως μετέδωσε το Ανατολού ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες εναντίον δέκα ξένων οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές υποστηρίζοντας ότι είναι παρατηρητές , χωρίς ωστόσο να έχουν καμιά διαπίστευση. Πρόκειται για τρεις Γάλλους στο Άγρι, τρεις Γερμανούς στο Σιρνάκ, τρεις Ιταλούς στο Ντιγιάρμπακιρ και ένα Ιταλό στο Μπάτμαν.
 
  • Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία. «Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε. Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα. Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και μκο έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους». Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Όμως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.

 

  • Ο Ταγιπ Ερντογάν ψήφισε στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ. Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα. Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος η συμμετοχή μέχρι στιγμής έφθασε στο 50% προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ανέφερε ότι με αυτές τις εκλογές παρατηρείται μια δημοκρατική επανάσταση σε όλη την επικράτεια της χώρας. Έξω από το εκλογικό κέντρο τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου, που τον επευφημούσε και του ευχόταν καλή τύχη. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι “με το πέρασμα στο προεδρικό σύστημα η Τουρκία θα ξεπεράσει το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών. Μετά από αυτό η χώρα μας θα συνεχίσει την άνοδό της χωρίς να την εμποδίζει η γραφειοκρατική ολιγαρχία”, ανέφερε.  
 

 

  • “Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, έκανα το καθήκον μου”, δήλωσε η υποψήφια του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ αφού άσκησε το δικαίωμα ψήφου της στην Κωνσταντινούπολη. Η Μεράλ Ακσενέρ είπε ότι  εύχεται “αυτές οι εκλογές να είναι καλορίζικες και να αντικατοπτρίσουν πραγματικά την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων”. “Η πιο σημαντική λέξη είναι η ελευθερία”, είπε η Μεράλ Ακσενέρ.
 
 
  • Ένταση φαίνεται να σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Sanliurfa όπου και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ σχετικό βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου. Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, για το περιστατικό το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο προχώρησε στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων σε σχέση με την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή Suruk όπου και σημειώθηκε το περιστατικό. Ο εκπρόσωπος του CHP στην Άγκυρα, Μουράτ Εμίρ, εξήγησε ότι η εμποδίστηκε η είσοδος σε σχολείο-εκλογικό κέντρο της περιοχή σε παρατηρητές οι οποίοι μάλιστα δέχθηκαν επίθεση νωρίς το πρωί και χτυπήθηκαν.
 
  • Στις 12:00 το μεσημέρι έφτασε στην κάλπη που επρόκειτο να ψηφίσει στην Άγκυρα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί κι αφού ψήφισε έκανε μια σύντομη δήλωση, λέγοντας ότι η Τουρκία έπειτα από αυτές τις εκλογές θα εισέλθει σε νέα περίοδο και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από τα γραφεία του κόμματός του.
 
 
  • Στη φυλακή της Αδριανούπολης άσκησε το δικαίωμα ψήφου του ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.Αμέσως μετά με μήνυμά του στο τουίτερ ανέφερε: “Κι εμείς ασκήσαμε το δικαίωμα ψήφου μας στην φυλακή. Εύχομαι να πάνε όλοι στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ του μέλλοντος της χώρας και της δημοκρατίας.Ελπίζω η διαδικασία της ψηφοφορίας να ολοκληρωθεί σε ήρεμο περιβάλλον. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ ωραία. Καλορίζικα σε όλους”.
 
 
  • Στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβι.Στις δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη και συνέχισε:"Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας."
 

 

  • Για πρώτη φορά εφαρμόζεται σήμερα στην Τουρκία η "κινητή κάλπη" προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 17,258 ψηφοφόροι που είναι κλινήρεις.

 

 

  • Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στην Σμύρνη που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην σχολή. Ο κ. Γιλντιρίμ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καυθκον του ως πολίτης και πρόσθεσε: "Σήμερα εκλεγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικο κλίμα". Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε την είδηση απελευθέρωσης τριών μηχανικών τουρκικής κατασκευαστικης εταιρίας που είχαν απαχθεί στη Λιβύη.
 
 
  • Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν για την Προεδρία και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ στο δημοτικό σχολείο Saffet Çam στη πόλη καταγωγής του, την Γιάλοβα. Στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός: "Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα", είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.
 
 
  • Τρία άτομα συνελήφθησαν στο Δημοτικό Σχολείο Mesut Yilmaz στο Diyarbakır όταν προσπάθησαν να εισέλθουν με 1000 σφραγισμένους φακέλους και ψηφοδέλτια.

 

  • Οι πρώτες φωτογραφίες από τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία
 
 
  • Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.
 
  • Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.
 
  • Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν θα ψηφίσει σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ψηφίσει στην Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ψηφίσουν στην Άγκυρα. Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του Καλού Κόμματος ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ πρόκειται να ψηφίσει στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.
 
  • Στις εκλογές αυτές που εν ολίγοις θα κρίνουν και το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν, ψήφισαν ήδη από τις 7/6 μέχρι και την περασμένη Τρίτη 1,49 εκατομμύρια Τούρκοι του εξωτερικού, συμμετοχή που άγγιξε το 48,8% του συνόλου των ψηφοφόρων του εξωτερικού.
 
  • Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.
 
  • Άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα οι κάλπες στην Τουρκία
 

 

Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ
Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία