Μόλις 20 από τις 47 χώρες του ΣτΕ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο 12 της ΕΣΔΑ

Μόλις 20 από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που αφορά τη γενική απαγόρευση των διακρίσεων, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στον Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2017.
 
Η Κύπρος έχει επικυρώσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο από το 2002, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2005. Την ίδια στιγμή, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Πολωνία δεν έχουν πράξει κάτι ανάλογο, ενώ η Τουρκία έχει μόνο υπογράψει το πρωτόκολλο χωρίς να έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα 17 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Οι συστάσεις για βελτίωση της εθνικής νομοθεσίας ώστε να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός και οι ρατσιστικές διακρίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως, λέει η ECRI, ενώ σημειώνει ότι οι φορείς που είναι αρμόδιοι για την προώθηση της ισότητας συχνά συναντούν προβλήματα ανεξαρτησίας και χρηματοδότησης.
 
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ECRI, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, ο ξενοφοβικός λαϊκισμός και η ρητορική μίσους συνέχισαν την ανοδική πορεία κατά το 2017, τη στιγμή που στην Ευρώπη παρατηρούνταν υψηλά επίπεδα μετανάστευσης και προκλήσεις στην ενσωμάτωση, θρησκευτικές ακρότητες, τρομοκρατικές επιθέσεις και ένα κοινωνικο-οικονομικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι συνθήκες λιτότητας.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η λαϊκιστική ρητορική μετατρέπεται σε μίσος προς πολίτες Τρίτων Χωρών ή μέλη μειονοτήτων ενώ η μετανάστευση και πολυπολιτισμικότητα συνεχίζουν να εμφανίζονται ως απειλές κατά της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας.
 
Τόσο τα συμβατικά ΜΜΕ, όσο και τα κοινωνικά δίκτυα ενθάρρυναν αυτοεπιβαλλόμενους διαχωρισμούς  και ενέτειναν τις κοινωνικές διαιρέσεις, λέει η έκθεση. Προσθέτει παράλληλα ότι οι υπάρχουσες ανησυχίες για την ασφάλεια έτυχαν εκμετάλλευσης, ώστε να δικαιολογηθούν τεράστιες υποχωρήσεις σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών