Τετάρτη 22 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ιρανικής κατασκευής οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη

  15/06/2018 06:45
Ιρανικής κατασκευής οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη

Ιρανικής κατασκευής οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη

  15/06/2018 06:45

Τα συντρίμμια από πέντε βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον της Σαουδικής Αραβίας μετά τον Ιούλιο του 2017 «μοιράζονται σημαντικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με έναν γνωστό τύπο πυραύλου» που κατασκευάζει το Ιράν και ορισμένα τμήματά τους κατασκευάστηκαν στο Ιράν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε εμπιστευτική έκθεσή του προς τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όμως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν πότε ακριβώς πύραυλοι, τμήματα πυραύλων ή τεχνολογία μεταφέρθηκαν από το Ιράν στην Υεμένη και κατά συνέπεια αν παραβιάστηκαν οι περιορισμοί που επιβάλλει ο ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Γκουτέρες σε αυτό το υπόμνημα που υποβάλλει σε διετή βάση και αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η έκθεση, με ημερομηνία 12η Ιουνίου, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη, καταφέρνει άλλο ένα πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ προκειμένου το Ιράν να λογοδοτήσει για τις κατηγορίες πως παραβίασε αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για την Υεμένη και για το ίδιο, προμηθεύοντας με οπλισμό τους Χούθι. Τον Φεβρουάριο η Ρωσία άσκησε βέτο σε μια δυτική προσπάθεια το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταγγείλει την Τεχεράνη για το ζήτημα αυτό.

Στην Υεμένη εκτυλίσσεται ένας πόλεμος δι' ενδιαμέσων ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, το σουνιτικό βασίλειο που διατηρεί στενούς συμμαχικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων κι εναντίον των σιιτών ανταρτών, που θεωρεί πιόνια της Τεχεράνης. Οι Χούθι διαψεύδουν ότι είναι ενεργούμενα του Ιράν. Το Ιράν αρνείται ότι προμηθεύει τους αντάρτες με όπλα.

Σφοδρές μάχες είχαν εξάλλου χθες ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 39 άνθρωποι στις τάξεις των σιιτών ανταρτών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Χοντάιντα,της δυτικής Υεμένης, κατά τη δεύτερη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης η οποία στοχοθετεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της πόλης κι εγείρει ανησυχίες περί διακοπής του εφοδιασμού εκατομμυρίων αμάχων, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το λιμάνι, μέσω του οποίου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων και της βοήθειας που μπαίνουν στη χώρα, να μείνει ανοιχτό, για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, που ήδη χαρακτηρίζεται η «χειρότερη στον κόσμο». Το λιμάνι παραμένει ανοικτό παρά τις εχθροπραξίες, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Νταούντ Φάντελ.

Κατά στρατιωτικές και ιατρικές πηγές, μάχες εκτυλίσσονται περίπου 2 χιλιόμετρα από την είσοδο του αεροδρομίου της πόλης, στο νότιο τμήμα της.

Το Ιράν πάντως, ενημέρωσε τον Γκουτέρες με επιστολή του ότι η «πολιτική του» δεν είναι να παραδίδει «όπλα ή στρατιωτικό εξοπλισμό» στην Υεμένη, ούτε υλικό «για να κατασκευάζονται εκεί». Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ είχαν αναφέρει στο ΣΑ τον Ιανουάριο πως η Τεχεράνη πιθανόν παραβίασε κι άλλες κυρώσεις που αφορούν την Υεμένη.

Οι περισσότερες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν είχαν αρθεί τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε πως η Τεχεράνη εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την οποία υπέγραψε με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα συν τη Γερμανία). Ωστόσο παραμένει σε ισχύ σε βάρος το Ιράν εμπάργκο όπλων και μια σειρά άλλων περιορισμών.

Ο Γκουτέρες ανέφερε στην έκθεσή του ότι στελέχη του ΟΗΕ εξέτασαν επίσης όπλα και άλλο υλικό που κατασχέθηκαν στο Μπαχρέιν και ένα μη επανδρωμένο σκάφος που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και ανέκτησαν δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Και στις δύο περιπτώσεις «η Γραμματεία είναι βέβαιη ότι μέρος των όπλων και του υλικού που εξετάστηκαν είναι ιρανικής κατασκευής. Όμως δεν ανακάλυψε καμιά ένδειξη για το εάν αυτά τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (στην Υεμένη) μετά τη 16η Ιανουαρίου 2016», σημείωσε.

Οι κυρώσεις και οι περιορισμοί του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν συμπεριλαμβάνονται σε μια απόφαση με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας επικύρωσε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ τον Μάιο. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να σώσουν τη συμφωνία αυτή, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας