Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν επανεκλεγεί, λέει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον Ιούλιο του 2016 θα αρθεί αν επανεκλεγεί στις 24 Ιουνίου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθεί και πάλι αν η χώρα αντιμετωπίσει και άλλες απειλές.
 
«Αν συνεχίσω αυτή την αποστολή και μετά τις 24 Ιουνίου, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι, Θεού θέλοντος, να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ερντογάν χθες βράδυ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV.
 
«Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι την καταργούμε πλήρως ώστε να μην επανέλθει. Θα πάρουμε όσο αυστηρά μέτρα χρειαστεί ξανά σε περίπτωση τρομοκρατίας».
 
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον Ερντογάν και στην κυβέρνηση να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο κατά την έγκριση νέων νόμων και να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες. Κηρύχθηκε λίγο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και από τότε παρατείνεται κάθε τρεις μήνες.
 
Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ένας αντίστοιχος αριθμός δημόσιων υπαλλήλων έχουν απολυθεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Δεκάδες ΜΜΕ έχουν κλείσει και δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί.
 
Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να πατάξει τους διαφωνούντες. Η Τουρκία υποστηρίζει πως τα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές ασφαλείας και πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν εμπλέκεται με την προεκλογική εκστρατεία.
 
Ο Ερντογάν δήλωσε τον Απρίλιο πως οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να καλωσορίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή τις προφυλάσσει από την τρομοκρατία και αποτρέπει τις απεργίες.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος