Τα γεγονότα στην G7 συσπείρωσαν την ΕΕ, λέει το Βερολίνο

Τα γεγονότα στη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) συσπείρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Αποχωρώντας νωρίς από τη συνεδρίαση στον Καναδά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπαναχωρεί από το κοινό ανακοινωθέν της G7.

«Η αναταραχή στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά συσπείρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να επιδείξουμε ενότητα σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ προσερχόμενος σε συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Γερμανία πάντως, δεν βλέπει άμεση λύση στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά στην απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα μέταλλα, είπε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας σήμερα.

«Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να ενεργήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεσα κάποια λύση, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα».

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις εμπορικές ανισορροπίες. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη πραγματικά επιχειρήματα. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να συμβεί μεταξύ φίλων και εταίρων και όχι μέσω αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι η σύνοδος των ηγετών της G7 παρήγαγε «εμπόδια» προσθέτοντας ότι πρόσθετοι δασμοί από την κυβέρνηση του Τραμπ όχι μόνο θα πλήξουν τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η χθεσινή υπαναχώρηση του Τραμπ από το τελικό ανακοινωθέν της G7 μέσω Twitter είναι «απογοητευτική και κάπως θλιβερή». Η ίδια υποσχέθηκε μια απάντηση της ΕΕ στους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που να συνάδει με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Μέρκελ αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο, τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ