Στη Σιγκαπούρη για την ιστορική πρώτη συνάντησή τους Τραμπ και Κιμ

Στην Σιγκαπούρη για την ιστορική συνάντησή τους την Τρίτη βρίσκονται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο του Βορρά, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθεί επίσης ο επίσημος τερματισμός του Πόλεμου της Κορέας, ο οποίος θεωρητικά εκτυλίσσεται ακόμα καθώς πριν από 65 χρόνια διακόπηκε με απλή εκεχειρία.

Η σύνοδος κορυφής, η πρώτη μεταξύ ηγετών των ΗΠΑ και της Β. Κορέας, συνιστά μια εντυπωσιακή αλλαγή σε σχέση με τα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι δύο ηγέτες αντάλλασσαν προσωπικές προσβολές σχεδόν κάθε εβδομάδα και απειλούσαν με πόλεμο.

Το κρίσιμο ζητούμενο πλέον είναι ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της συνόδου, με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως επιδιώκει πλήρη και επαληθεύσιμο πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ, ενώ το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει δεσμευθεί γενικά ότι επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ακόμα κι αν οι δύο πλευρές έχουν μειώσει το χάσμα που τους χωρίζει στις προπαρασκευαστικές επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο, οι διαφορές φαίνεται να παραμένουν σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, καθώς η Αμερική θέλει ταχύ αφοπλισμό ενώ ο Βορράς προτιμά σταδιακή εγκατάλειψη πυρηνικών δυνατοτήτων με συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Ανάμεσα στα μεγάλα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και να διευθετηθούν είναι το μέγεθος του βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλοστασίου, που εικάζεται ότι αριθμεί 20 έως 50 βόμβες, και το μέγεθος των στρατιωτικών πυρηνικών υποδομών που διαθέτει η χώρα.

Λίγο μετά την προσγείωσή του στην Σιγκαπούρη ο κ. Τραμπ δήλωσε πως αισθάνεται «πολύ καλά» για την σύνοδο.

Λίγες ώρες νωρίτερα ωστόσο, αναχωρώντας από την σύνοδο του G7, είχε διαμηνύσει πως η συνάντηση συνιστά μοναδική ευκαιρία για τον κ. Κιμ και προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει σχεδόν αμέσως εάν διαπιστώσει πως οι συζητήσεις είναι ανώφελες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal ο κ. Κιμ είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Σιγκαπούρη μόλις πέντε ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Τραμπ, ενώ αντίθετα ο αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να φύγει το πρωί της Τετάρτης.

 

Δειτε Επισης

Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων