Η Ιταλία σε εκλογική δίνη, η Ευρώπη ανησυχεί

Σε φάση πολιτικής αστάθειας έχει μπει για τα καλά η Ιταλία με τους πολίτες της χώρας να ανησυχούν και τις αγορές να προβληματίζονται για τις εξελίξεις στη χώρα μετά το σχεδόν σίγουρο ενδεχόμενο νέων εκλογών πιθανότατα το φθινόπωρο και το αργότερο στις αρχές του 2019.
 
Η ανάθεση του σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, μετά το βέτο του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα στην κυβερνητική πρόταση του Τζουζέπε Κόντε λόγω της παρουσίας του Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών, δεν έπεισε ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που είναι απαραίτητο να τον στηρίξουν ούτε τις αγορές που αντέδρασαν νευρικά.
 
Το γεγονός εξάλλου ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στα 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, στο 132% του ΑΕΠ της χώρας - δύο φορές πάνω από το 60% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ - τρομάζει για την περίπτωση κατά την οποία τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά.
 
Η Ευρώπη φοβάται, εξάλλου, και το ενδεχόμενο νέας εκλογικής ενίσχυσης των λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά που παίζουν το χαρτί της επέμβασης των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις και σαν πρώτη αντίδραση ετοιμάζουν μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις το προσεχές Σάββατο.
 
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο ζήτησε την παραπομπή του Ματαρέλα βάσει του άρθρου 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται σε εσχάτη προδοσία.
 
Ενδεικτική της νευρικότητας η αντίδραση του χρηματιστηρίου του Μιλάνο που ενώ αρχικά υποδέχθηκε με άνοδο σχεδόν 2% την παρουσία Κοταρέλι στη συνέχεια επέστρεψε σε πτώση ενώ το σπρεντ, δηλαδή η διαφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας και της Ιταλίας, που κάποτε υποχωρούσε, έκανε άλμα γύρω στις 230 μονάδες, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2013.
 
Το χρονοδιάγραμμα περιέγραψε ο ίδιος ο Κοταρέλι στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εντολή από τον Ματαρέλα όταν είπε ότι αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης θα ψηφίσει προϋπολογισμό και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του 2019 ενώ σε περίπτωση που δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης - πράγμα που είναι και το πιθανότερο καθώς Πέντε Αστέρια και Λέγκα του Βορρά έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν - τότε οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο με ιταλικά ΜΜΕ να μιλούν ήδη για τις 9 Σεπτεμβρίου.
 
«Εναντίον αυτών των κυρίων του σπρεντ»
 
«Αυτό δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι σεβασμός της λαϊκής ψήφου. Είναι απλώς ο τελευταίος σπασμός των ισχυρών εξουσιών που θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φτωχή και επισφαλή», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Λέγκα.
 
Και προειδοποίησε: «Οι εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα, ο λαός και η αληθινή ζωή ενάντια στις γηραιές κάστες κι αυτούς τους κυρίους του σπρεντ!».
 
Όσο για τον Ντι Μάιο, θεωρεί τον Κοταρέλι «έναν απ' αυτούς τους ειδικούς που μας κάνουν μαθήματα και μας εξουθένωσαν με τις περικοπές τους στην υγεία, την παιδεία, τη γεωργία...».
 
«Είναι αληθινά δύσκολο να πιστέψεις στους νόμους και τους θεσμούς του κράτους», δήλωσε ο Ντι Μάιο, το κόμμα του οποίου είχε λάβει πάνω από το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου. «Κατ' αρχάς, ας επιστρέψουμε στις κάλπες. Όμως αν πάρω 40% και επιστρέψω στο Κυρηνάλιο με τον Σαβόνα, θα αλλάξει κάτι;».
 
«Ένα πραξικόπημα»
 
Οι δύο σύμμαχοι είχαν από την πλευρά τους αρνηθεί να συμβιβαστούν: γι' αυτούς, ο Σαβόνα, 81 ετών και υποστηρικτής ενός «σχεδίου Β» για έξοδο από το ευρώ, ήταν ο μόνος σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ιταλίας στις Βρυξέλλες.
 
«Ο διορισμός του υπουργού Οικονομίας αποτελεί πάντα ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή ανησυχίας» για τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους, είχε εξηγήσει από την πλευρά του ο Ματαρέλα επικαλούμενος τις συνταγματικές προνομίες του και την υπεράσπιστη των ιταλών αποταμιευτών.
 
Οργή εξέφρασαν επίσης οι ευρωσκεπτικιστές σύμμαχοι των Σαλβίνι και Ντι Μάιο. Η επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, κατήγγειλε «ένα πραξικόπημα» της ΕΕ στην Ιταλία ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο σταυροφόρος του Brexit, προειδοποίησε πως η «οργή» των ιταλών ψηφοφόρων θα μεταφρασθεί σε «περισσότερες ψήφους» για τους ευρωσκεπτικιστές.
 
Ο Σαλβίνι, «ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής πολιτικής», σύμφωνα με τους σχολιαστές, από την πλευρά του το πιστεύει ακράδαντα. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πλέον περίπου 22% των ψήφων, από το 17% που είχε συγκεντρώσει στις 4 Μαρτίου.
 
Όμως για να κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να επανασυνδεθεί με τους συμμάχους του στη δεξιά, οι οποίοι επέκριναν έντονα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών του με το M5S.
 
Επιπλέον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, τάχθηκαν χθες το βράδυ με το μέρος του Ματαρέλα. Από την άλλη, οι βουλευτές του κόμματός του, του Φόρτσα Ιτάλια, ανακοίνωσαν πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κοταρέλι.
 
Μπέπε Γκρίλο: Οι αγορές υποκαθιστούν τους πολίτες
 
Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, σε βίντεο που δημοσιοποίησε στο facebook τόνισε: «Yπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία».
 
Σύμφωνα με τον Γκρίλο, βγαίνοντας από το σπίτι του είδε ότι «ο κόσμος δεν μιλά, περπατούν όλοι με απλανές βλέμμα, σαν να τους έχει υποκαταστήσει ένας εξωγήινος, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας».
 
Ιταλικό «ντόμινο» στα ομόλογα του Νότου
 
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς εντείνονται οι επιθετικές πωλήσεις, απόρροια της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, εκτοξεύοντας έτσι τις αποδόσεις, ειδικά των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
 
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που είναι και benchmark, φλερτάρει με το 2,70%, αριθμό που είχε να δει από το 2014. Την Παρασκευή είχε κλείσει στο 2,36%.
 
Ειδικά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα 2ετούς-3ετούς ωρίμανσης βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποίησεων, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των «κραδασμών» από τα κύματα φόβου που στέλνει στις αγορές η πολιτική αστάθεια της Ιταλίας.
 
Παρασέρνονται Ισπανία, Πορτογαλία - Σπεύδουν στα γερμανικά καταφύγια οι επενδυτές
 
Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία θύμα. Μεγάλες ρευστοποιήσεις σημειώνονται στην Πορτογαλία με τα ομόλογα να έχουν εκτιναχθεί καταγράφοντας μεταβολή έως +80% μέσα σε μια ημέρα.
 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο εμφάνιζε απόδοση 2,02% είχε φθάσει έως το 2,16%.
 
Το 2ετές ομόλογο της Πορτογαλίας από -0,037% αναρριχήθηκε στο +0,10% ενώ στο 3ετές από 0,08% έφθασε στο 0,25%.
 
Πιέσεις ασκήθηκαν και στα ομόλογα της Ισπανίας με το 10ετές στο 1,51% από 1,43% χαμηλό ενώ στα ομόλογα λήξης 2 και 3 ετών επίσης παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο λόγω των πωλήσεων.
 
Στον αντίποδα για μια ακόμη φορά τα ομόλογα της Γερμανίας λειτούργησαν ως επενδυτικό καταφύγιο, με το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας να εμφανίζει απόδοση 0,35%.
 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα