Ιστορικό «Ναι» στο δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

Η μαζική προσέλευση των νέων φαίνεται πως έδωσε στην καμπάνια του «ναι» μια μεγάλη νίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα το «ναι» στις αμβλώσειςξεπερνά το 60%, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Οι υποστηρικτές του «ναι» νιώθουν πως δικαιώνεται η δουλειά πολλών ετών, ενώ σημειώνουν πως οι Ιρλανδοί δεν υπέκυψαν σε βαθιά συντηρητικές και ακραίες φωνές.

«Είμαι πολύ χαρούμενη, πρόκειται για συγκλονιστικά νέα. Περίμενα τόσο πολύ για να φτάσουμε εδώ. Ψήφισα και το 1983. Αποτελεί μεγάλη νίκη για τις γυναίκες, για τους άνδρες και για τις μελλοντικές γενιές. Είμαι βαθιά συγκινημένη, πρόκειται για εξαιρετικά νέα» υποστηρίζει η Αννέτ Φόρντ, ακτιβίστρια υπερ του «ναι».

«Είναι σαν να διαορθώνουμε τα λάθη της ιρλανδικής ιστορίας» υποστηρίζει η Μέαμπ Αγκνέλι, ακτιβίστρια υπερ του «ναι»

Η «Save the 8th» θεωρείται μια από πιο μαχητικές οργανώσεις στο στρατόπεδο που στηρίζει το Όχι» στις αμβλώσεις.

Σε ανακοίνωση της στο διαδίκτυο, η οργάνωση εκφράζει την βαθιά της απογόητευση και κάνει λόγο για τραγωδία, ενώ σημειώνει ότι χιλιάδες πολίτες «θα ξυπνήσουν» σε μια χώρα που δεν θα μπορούν να αναγνωρίσουν.

Στην Ιρλανδία των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων, οι αμβλώσεις δεν επιτρέπονται παρά μόνον στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε στην κατάργηση της «8ης τροπολογίας του Συντάγματος», που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις. Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos/MRBI που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Irish Times σε δείγμα 4.000 ψηφοφόρων σε 160 εκλογικά τμήματα στη χώρα, το 68% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος έναντι ποσοστού 32% που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της νομοθεσίας που ισχύει μέχρι σήμερα.

«Οι επικεφαλής της καμπάνιας κατά των αμβλώσεων δήλωνουν συγκλονισμένοι από το αποτέλεσμα, ενώ αναγνωρίζουν την ήττα που υπέστησαν. Ξεκαθαρίζουν όμως πως δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός ο οποίος είναι γιατρός, υποστήριξε την καμπάνια του «Ναι» στις αμβλώσεις. Ο Λίο Βαράντκαρ εκτιμά ότι πρόκειται για μια ιστορική νίκη» μεταδίδει από το Δουβλίνο ο απεσταλμένος του euronews, Βίνσεντ Μακβίνι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι συντριπτική νίκη του «Ναι» που έδειξαν τα exit polls, οφείλεται στη μαζική προσέλευση στις νέων που ήθελαν με την ψήφο τους να καταργηθεί η 8η τροπολογία του Συντάγματος, ώστε να μην αναγκάζονται οι Ιρλανδές να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να προχωρήσουν σε άμβλωση.

«Ευχαριστώ όλους όσοι ψηφίσατε σήμερα. Η δημοκρατία εν δράσει. Φαίνεται ότι θα γράψουμε ιστορία αύριο», προβλέπει σε χθεσινοβραδινό μήνυμά του στο Twitter ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ του «Ναι».

Δειτε Επισης

Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»