Απολογήθηκε ο Ζούκεμπεργκ στο Ευρωκοινοβουλίο

To Facebook δεν ήταν προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει «την οργανωμένη επιχείρηση της ρωσικής διείσδυσης και προσπάθειας επηρεασμού της κοινής γνώμης κατά τις αμερικάνικες εκλογές του 2016», παραδέχθηκε ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζούκερμπεργκ, στην διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία συμφώνησε σήμερα να ενημερώσει στις Βρυξέλλες.
 
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε ότι το Facebook δεν διέθετε τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση μια τόσο οργανωμένης επιχείρησης, έκτοτε όμως έλαβε σειρά μέτρων για να ανατρέψει την διασπορά των ψευδών ειδήσεων, να ανατρέψει το επιχειρηματικό μοντέλο των ιστοσελίδων που τις αναπαρήγαγαν, περιορίζοντάς την πρόσβασή τους στη διαφήμιση.
 
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το Facebook είναι προετοιμασμένο σήμερα για την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα και πως ήδη έχει "κατεβάσει" πολλές χιλιάδες ψευδεπίγραφων λογαριασμών υποτιθέμενων χρηστών. Σημείωσε δε πόσο πολύ έχει επενδύσει η εταιρία του στην Ευρώπη, με τα κεντρικά της γραφεία στο Δουβλίνο, την τεχνική της βάση στο Λονδίνο και την έδρα έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη και πόσο πολύ βασίζεται στα 400 εκατομμύρια των Ευρωπαίων καταναλωτών. Τόνισε δε ότι κομμάτι της προετοιμασίας του Facebook για διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών περιλάμβανε και την πρόσληψη περί των 20.000 τεχνικών ασφαλείας.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι επέστησε την προσοχή του ιδρυτή του Facebook στο γεγονός ότι σε ένα χρόνο από τώρα στην ΕΕ θα διεξαχθούν ευρωεκλογές και οι Ευρωπαίοι Πολίτες έχουν το δικαίωμα να πάνε στην κάλπη χωρίς τις επιρροές από ψευδείς ειδήσεις και διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων από τρίτους παράγοντες (όπως η Cambridge Analytica) για διεξαγωγή πολιτικής καμπάνιας.
 
H ρητορική μίσους, το μπούλινγκ και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση στο Facebook απάντησε ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, στις ερωτήσεις που του υπέβαλαν σήμερα οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης του Facebook συλλαμβάνουν το 99% του περιεχομένου που σχετίζεται με την ισλαμική τρομοκρατία, ενώ μπορεί να επέμβει σε λιγότερο από 10 λεπτά της ώρα σε περιπτώσεις αυτοτραυματισμών ή αυτοκτονικών τάσεων. Έθεσε, εξάλλου, σε ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ακεραιότητας των μελλοντικών εκλογών,  προειδοποίησε όμως ότι το όλο ζήτημα προσομοιάζει με "arms race", καθώς και η άλλη πλευρά διαθέτει εργαλεία.

O Mάρκ Ζούκερμπεργκ αναφέρθηκε στις πηγές των ψευδών ειδήσεων κάνοντας λόγο για τρεις γενικές κατηγορίες: (1) τους spammers, όσους δηλαδή το κάνουν με οικονομικά κίνητρα, (2) τους ψευδείς λογαριασμούς και (3) τους απλούς καλοπροαίρετους χρήστες για που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις εν αγνοία τους. Επιπλέον εξηγησε ότι ο έλεγχος των ψευδών ειδήσεων γίνεται από ανεξάρτητα συνεργαζόμενα τρίτα μέρη.

Επιπλέον, ο ιδρυτής του Facebook τόνισε ότι δέχεται την ανάγκη για ρυθμιστικούς κανόνες, ανέφερε ότι πληρώνει όλους τους φόρους της επιχειρησής του παντού, ότι κάνει επενδύσεις στην ΕΕ έχοντας προσλάβει άνω των 10.000 υπαλλήλων, και πως η εταιρεία του είναι έτοιμη για τη νέα οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα GDRP.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων - για το ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ, για την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ούντο Μπούλμαν, ο Σίνεντ Καμάλ για τους Συντηρητικούς, ο Γκι Φέρχοφσταντ για τους Φιλελευθέρους, ο Φιλίπ Λαμπέρτς για τους Πράσινους, η Γκάμπι Τσίμμερ για την Ενωτική Αριστερά, ο Νάιτζελ Φαράτζ για την ομάδα EFD, ο Νικολάς Μπάι για την ENF - ομιλητές εκ των μη εγγεγραμμένων, ο Πρόεδρος και ο αρμόδιος εισηγήτης της Επιτροπής LIBE του EK, υπέβαλαν στον Μάρκ Ζούκερμπεργκ ερωτήσεις που ως επί το πλείστον αφορούσαν τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και τις προεκτάσεις της υπόθεσης της Cabridge Analytica, μεταξύ άλλων.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ