Η ΕΕ ξεκινά διαπραγματεύσεις με Αυστραλία και Ν.Ζηλανδία για ελεύθερο εμπόριο

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα σε σύνθεση υπουργών αρμόδιων για το εμπόριο, εξουσιοδότησε την Κομισιόν να αρχίσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και με τη Νέα Ζηλανδία και ενέκρινε οδηγίες διαπραγμάτευσης για την κάθε διαπραγμάτευση ξεχωριστά.

"Η σημερινή απόφαση να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και με τη Νέα Ζηλανδία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις δύο χώρες ότι θεωρούμε σημαντικές τις εταιρικές σχέσεις μας με αυτές και ότι επιθυμούμε να ενισχύσουμε τους υπάρχοντες δεσμούς μας. Αλλά είναι και μια υπενθύμιση προς τον κόσμο ότι η ΕΕ είναι προσηλωμένη στο ανοικτό πνεύμα, το ελεύθερο εμπόριο και την παγκόσμια συνεργασία", δήλωσε σχετικά ο Eμίλ Καρανικολόφ, υπουργός οικονομίας της Βουλγαρίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Οι εμπορικές συμφωνίες με τις δύο χώρες θα στοχεύουν πρωτίστως στην περαιτέρω μείωση των υφιστάμενων φραγμών στο εμπόριο, στην εξάλειψη των τελωνειακών δασμών στα εμπορεύματα και στην καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και σε δημόσιες συμβάσεις στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι τομείς που είναι πιθανόν να επωφεληθούν περισσότερο από τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών είναι οι εξής: εξοπλισμός μηχανοκίνητων οχημάτων, μηχανήματα, χημικά, μεταποιημένα τρόφιμα και υπηρεσίες.

Οι εντολές μεριμνούν ιδιαιτέρως για την προστασία ευάλωτων τομέων όπως η γεωργία μέσω της μεγιστοποίησης των ωφελειών του ανοίγματος της αγοράς χωρίς να ζημιωθούν οι τοπικοί παραγωγοί, όχι όμως και πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, τα οποία προβλέπεται ότι θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής μεταχείρισης. Προβλέπουν δε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο πλαίσιο, με βάση τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας της εργασίας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, του κλίματος και των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν υπέβαλε τα σχέδια εντολών το Σεπτέμβριο του 2017, ύστερα από επιτυχείς προκαταρκτικές συζητήσεις που χρησίμευσαν για να οριστεί το πεδίο εφαρμογής των μελλοντικών συμφωνιών.

Η ΕΕ ήδη συνεργάζεται στενά με την Αυστραλία και με τη Νέα Ζηλανδία σε ζητήματα οικονομικής και εμπορικής πολιτικής στο πλαίσιο συμφωνιών εταιρικής σχέσης που συνήφθησαν αντιστοίχως το 2008 και το 2017. Η ΕΕ έχει επίσης διμερείς συμφωνίες με τις δύο χώρες όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση ορισμένων τεχνικών πιστοποιητικών, τα οποία διευκολύνουν το εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων, μειώνοντας το κόστος δοκιμής και πιστοποίησης των εξαγωγών και των εισαγωγών.

Παρότι οι εμπορικοί φραγμοί είναι γενικά περιορισμένοι, σε ορισμένους τομείς, όπως η γεωργία ή τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, παραμένουν αρκετά σημαντικοί, εκτιμά το Συμβούλιο.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου
Οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη υπόπτου για τον φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη
Συνάντησε τον Πρόεδρο του Ιράκ ο Ερντογάν-«Θα δράσουμε από κοινού κατά του PKK»
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέστειλε τα διά ζώσης μαθήματα μετά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο
Τι είναι το τάγμα υπερορθόδοξων Εβραίων «Netzah Yehuda» και γιατί κατηγορείται