Ξεκίνησαν οι προεδρικές εκλογές στην Βενεζουέλα – Τις μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση

Άνοιξαν σήμερα τα εκλογικά τμήματα στη Βενεζουέλα για τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να επιδιώκει την επανεκλογή του, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) με την ψήφο του απερχόμενου προέδρου. Οι κάλπες θα μείνουν ανοικτές για 12 ώρες, εκτός αν η εκλογική επιτροπή αποφασίσει την παράταση της ψηφοφορίας στην περίπτωση που σχηματιστούν ουρές αναμονής την ώρα που κλείνουν οι κάλπες.

Ο νυν πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο θεωρείται φαβορί για να επικρατήσει και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, η οποία αναμένεται να κριθεί από τον πρώτο γύρο, για να κερδίσει μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.

Με το μέρος του είναι η Συντακτική Συνέλευση και τον στρατό, ενώ αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής Ενρί Φαλκόν, που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD), και ο ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Μαδούρο και Φαλκόν ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos ο πρώτος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν. Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Μαδούρο θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Φαλκόν το 22% και ο Μπερτούτσι περίπου το 20%.

Οι Φαλκόν και Μπερτούσι διεκδικούν την ψήφο των Βενεζουελάνων που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική του Μαδούρο, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αυξημένη ανασφάλεια και κόστος διαβίωσης την ώρα που ο κατώτατος μισθός φτάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν φύγει από τη χώρα μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 1999 με πανεπιστημιακές έρευνες να υπολογίζουν τον αριθμό σε 3 με 4 εκατομμύρια.

«Οι άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στην αμφισβήτηση και στις εκλογές, εξού και η ατμόσφαιρα αυτή της απάθειας. Το τραγικό είναι ότι οι Βενεζουελάνοι αισθάνονται χαμένοι και χωρίς ελπίδα. Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης», εκτίμησε ο αναλυτής Χουάν Μανουέλ Ραφάλι.

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα