Ενισχύουν επαφές και δεσμούς για πιστοποίηση της ισχύος της συμφωνίας JCPOA ΕΕ και Ιράν

Τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Κομισιόν και του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΑΕΟΙ) του Ιράν για την εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), και ειδικότερα του Παραρτήματος ΙΙΙ που αφορά την πολιτική πυρηνική συνεργασία, επαναβεβαίωσαν σήμερα, με κοινές τους δηλώσεις, ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Ιραν Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, και ο Ιρανός Αντιπρόεδρος Δρ. Aλί Ακμπάρ Σαλεχί.
 
"Πιστεύουμε ότι η συνεχής εφαρμογή της JCPOA, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής καθώς και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια", επαναβεβαιώνουν ο Επίτροπος και ο Αντιπρόεδρος, και τονίζουν ότι η JCPOA αντιπροσωπεύει "τον καρπό περισσότερης από μια δεκαετία επιτυχημένης πολυμερούς διπλωματίας που σηματοδοτεί την επιταγή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και αποτελεί βασικό στοιχείο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης πυρηνικών όπλων".
 
Οι δύο σημειώνουν από την Τεχεράνη, όπου συναντήθηκαν, ότι "ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε μέχρι στιγμής σε δέκα διαδοχικές εκθέσεις ότι το Ιράν έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο της JCPOA, και από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται για τη συνέχιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της JCPOA, όσο το Ιράν εξακολουθεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια".
 
"Επιθυμούμε επίσης να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα από την έναρξη της συνεργασίας μετά την ημέρα εφαρμογής στις 16 Ιανουαρίου 2016", υπενθυμίζουν, σημειώνοντας ότι έχουν καθιερωθεί επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ της Κομισιόν και του AEOI, και τον Απρίλιο του 2016 εξεδόθηκε κοινή δήλωση συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας που καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας για την εφαρμογή του λεγόμενου Παραρτήματος ΙΙΙ της JCPOA.
 
"Για να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία, διοργανώσαμε σεμινάρια υψηλού επιπέδου για τη συνεργασία και τη διακυβέρνηση στον τομέα των πυρηνικών στις Βρυξέλλες, τον Φεβρουάριο του 2017, και στο Isfahan τον Νοέμβριο του 2017", υπενθυμίζουν.
 
"Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σεμιναρίου υιοθετήσαμε επίσης έναν χάρτη πορείας που θα περιγράφει μελλοντικά τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής έρευνας και ανάπτυξης", ξεκαθαρίζουν ο Επίτροπος Κανιέτε και ο Αντιπρόεδρος της ΑΕΟΙ.
 
"Η Κομισιόν έχει ανοίξει το πρόγραμμα πυρηνικής έρευνας για τη συμμετοχή του Ιράν και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανταλλαγές και επισκέψεις πυρηνικών επιστημόνων", τονίζουν.
 
"Ορισμένα από τα τρέχοντα έργα αφορούν τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένουενός έργου προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν, Bushehr-1, ενός σχεδίου για την προετοιμασία για τη δημιουργία ενός κέντρου πυρηνικής ασφάλειας στο Ιράν και σχεδίων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών του Ιράν", καταγράφουν.
 
Ο Επίτροπος και ο Αντιπρόεδρος αναφέρουν ότι "εντατικοποιήσαμε επίσης τις επαφές σε επίπεδο εργασίας με στόχο την από κοινού συμμετοχή των ειδικών στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και των δύο πλευρών: Ιρανοί ειδικοί συμμετείχαν στη διετή διάσκεψη των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πυρηνική ασφάλεια (ENSREG), Ιρανοί ειδικοί συμμετείχαν επίσης στην αξιολόγηση της δοκιμής καταπόνησης ενός υπό κατασκευή αντιδραστήρα, Ιρανοί ειδικοί κλήθηκαν επίσης να ξεκινήσουν το σχέδιο SAMIRA της ΕΕ, το οποίο απευθύνεται σε μη ενεργειακές εφαρμογές πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικής τεχνολογίας".
 
"Το Ιράν και η ΕΕ προετοιμάζουν επί του παρόντος ένα τεχνικό σεμινάριο για το ζήτημα της πυρηνικής ευθύνης και της ασφάλισης τρίτων - ένα σημαντικό στοιχείο κάθε προγράμματος πυρηνικής ενέργειας", αναφέρουν Κανιέτε και Σαλαχί.
 
Ακόμη σημειώνεται ότι η Κομισιόν υποστηρίζει έντονα τις προσπάθειες του Ιράν να καθορίσει την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της προσχώρησης στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.
 
"Σε πνεύμα στενής συνεργασίας συμφωνήσαμε επίσης ότι ένα τρίτο σεμινάριο υψηλού επιπέδου για την πυρηνική συνεργασία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, και χαιρετίζουμε την ενίσχυση των δεσμών σε όλα τα επίπεδα και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή τους κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια", καταλήγουν.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»