Αμερικανικές πλάτες στο ΣΑ του ΟΗΕ για το Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα ακόμη δύο Παλαιστίνιους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους των τοπικών υπηρεσιών Υγείας, καθώς Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου, αν και λιγότεροι σε σύγκριση με χθες Δευτέρα, όταν δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Χθες, σχεδόν 60 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν  από ισραηλινές δυνάμεις ενώ 2.500 τραυματίστηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.
 

Σε μία κίνηση στήριξης του Ισραήλ στο ΣΑ του ΟΗΕ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι υποστήριξε σήμερα πως το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χθες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ καταδίκασε σθεναρά τη συμπεριφορά της Χαμάς.

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρέσβειρα των ΗΠΑ επισήμανε συγκεκριμένα: «Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ». «Η Χαμάς είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα χθες» διαβεβαίωσε η Χέιλι, τονίζοντας ότι η στάση της παλαιστινιακής οργάνωσης υποδαυλίζει τη βία εδώ και χρόνια, «πολύ πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους» στην Ιερουσαλήμ. «Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.
 
Το Κουβέιτ θα διανείμει σήμερα ή αύριο ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα στοχεύει στην «παροχή προστασίας σε Παλαιστίνιους αμάχους», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Μανσούρ αλ Οτάιμπι. Μιλώντας στην έναρξη της σύγκλησης του ΣΑ για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα, τόνισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές πιθανές μορφές» για να επιτευχθεί αυτή η «διεθνής» προστασία, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφερόταν.
 

 
Στα χαρακώματα Τουρκία-Ισραήλ
Η Τουρκία ζήτησε σήμερα από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τη χώρα προσωρινά, σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων χθες, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.
Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέχ κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να «επιστρέψει στη χώρα του για κάποιον καιρό», δήλωσε ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την επομένη της απόφασης της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις. Ο Ναέχ υπηρετεί στην πρεσβεία στην Άγκυρα από τον Δεκέμβριο του 2016.
Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» αφού Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σχεδόν 60 Παλαιστίνιους χθες στη Γάζα.
«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
 
Αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα
Η βία στη Γάζα είναι επιζήμια για την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας. «Ανησυχούμε πολύ για την κλίμακα της βίας. Η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και ο μεγάλος αριθμός των Παλαιστινίων τραυματιών είναι τραγικός… Αυτή η βία είναι επιζήμια για τις ειρηνευτικές προσπάθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω βία. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά αυτές οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές. Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο εξτρεμιστικά στοιχεία να επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν ειρηνικές διαμαρτυρίες προκειμένου να προωθήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά του… αλλά η χρήση αληθινών πυρών είναι βαθιά ανησυχητική».

Η Γερμανία κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια κλιμάκωση της βίας και δήλωσε πως μια ανεξάρτητη επιτροπή θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συνέβη.
«Αυτό που συνέβη… μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Γερμανίας πως, αν και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να διαδηλώνουν ειρηνικά και το Ισραήλ δικαιούται να προστατεύει τα σύνορά του, όλες οι συμπεριφορές πρέπει να είναι ανάλογες.

Το Βέλγιο εξάλλου, κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στη χώρα για να διαμαρτυρηθεί για σχόλια που έκανε για τα θύματα των διαδηλώσεων στην Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία στα παλαιστινιακά εδάφη. Η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Βέλγιο, η Σιμόνα Φράνκελ, κλήθηκε από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς χαρακτήρισε όλα τα θύματα στη Γάζα "τρομοκράτες", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βελγικού πρακτορείου στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Λυμάμαι πολύ για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και αν είναι τρομοκράτες, 55 τρομοκράτες που ήρθαν κοντά στο φράκτη (ασφαλείας) για να προσπαθήσουν να πολεμήσουν, να εισέλθουν στην ισραηλινή επικράτεια", δήλωσε η Σιμόνα Φράνκελ σε μια συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο RTBF. Σε ερώτηση που της τέθηκε αν όλα τα θύματα είναι τρομοκράτες, η διπλωμάτης απάντησε: "Ναι, όλοι τους".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την "πολύ έντονη ανησυχία του" για την κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε να υπάρξει "διάλογος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνδιάλεξης, ο Μακρόν καταδίκασε "τη βία και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ. Ο Γάλλος πρόεδρος "επανέλαβε" στον Νετανιάχου ότι είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει διάλογος για να ξεναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Την Δευτέρα ο Μακρόν είχε συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στις επικοινωνίες του αυτές "καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι "προσηλωμένος στην ασφάλεια του Ισραήλ".

Η ιρλανδική κυβέρνηση τάχθηκε επίσης σήμερα υπέρ της διεξαγωγής «ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας υπό τον ΟΗΕ» για τα φονικά γεγονότα.

Οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κίνησή της να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ είναι ιστορικά λάθη που θα απομονώσουν τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί. «Η Ιστορία θα αποφανθεί ότι αυτές οι δύο αποφάσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση ήταν λανθασμένες…Η Ουάσινγκτον θα απομονωθεί από τον κόσμο εξαιτίας αυτών των λανθασμένων αποφάσεων», τόνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

  
Έρευνα από το ΔΠΔ ζήτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος
Σε μία άλλη εξέλιξη ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε σήμερα από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για «τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής» εναντίον των Παλαιστινίων.
«Το Ισραήλ είναι μια καταπιεστική και δολοφονική οντότητα και οι πολιτικοί και ο στρατός του πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», αναφέρει ο Αμζάντ Σαμούτ, πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παναραβικού οργανισμού σε ανακοίνωσή του.

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα δήλωσε πάντως ότι παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη Γάζα και δεσμεύτηκε ότι "θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα".

"Η ομάδα μου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο έγκλημα που μπορεί να υπόκειται στη δικαιοδοσία" του ΔΠΔ, είπε η Μπενσούντα στο Γαλλικό Πρακτορείο τονίζοντας ότι "η βία πρέπει να σταματήσει".

Η εισαγγελέας κάλεσε από όλες τις πλευρές "να μην επιδεινώσουν την κατάσταση" και τον ισραηλινό στρατό "να αποφύγει να κάνει χρήση χρήση υπέρμετρης βίας".

 
Καταγγελία Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα
Στο μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταγγέλλοντας «εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό εναντίον των Παλαιστινίων δημοσιογράφων» γνωστοποίησε σήμερα η ΜΚΟ.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν, καταγγέλλουν τη ρίψη «απευθείας πυρών ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού εναντίον περίπου 20 Παλαιστινίων δημοσιογράφων, στην περιοχή της Γάζας» στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα από την 30η Μαρτίου.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου