Την αποφυλάκιση Ντεμιρτάς, υποψήφιου για την προεδρία στην Τουρκία ζητά το φιλοκουρδικό κόμμα

Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ετοιμάζεται να προσφύγει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, ζητώντας ίση μεταχείριση στις εκλογές για τον υποψήφιο του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή. Το ίδιο αίτημα θα υποβληθεί και στην τουρκική εθνοσυνέλευση και θα τονίζεται ότι σε μια περίοδο εκλογών θα έπρεπε να είναι ελεύθερος όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι και όχι στη φυλακή.
 
Η υποψηφιότητα Ντεμιρτάς οριστικοποιήθηκε χθες με τη δημοσίευση των ονομάτων των υποψηφίων στην επίσημη εφημερίδα του κράτους.
Τουρκικά αντιπολιτευόμενα μέσα αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που ένας υποψήφιος για την προεδρία είναι στη φυλακή.
 
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες επικαλούνται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομική ρύθμιση ώστε να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι πολιτικοί κρατούμενοι και δημοσιογράφοι. Με αυτό τον τρόπο το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα μειώσει τις επικρίσεις εναντίον του και θα μειωθεί ο αριθμός των φυλακισμένων. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ακριβώς γι αυτό τον λόγο ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί έσπευσε να προτείνει αμνηστία, ορίζοντας ο ίδιος αυτούς που θα εξαιρεθούν και τοποθετώντας ανάμεσά τους υποστηρικτές του ΡΚΚ και γκιουλενιστές. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να αποκλείσει τυχόν αμνηστία στον Ντεμιρτάς.
 
Η τουρκική κυβέρνηση και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψαν ότι υπάρχει στην ατζέντα η αμνηστία, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες.
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ