Την αποφυλάκιση Ντεμιρτάς, υποψήφιου για την προεδρία στην Τουρκία ζητά το φιλοκουρδικό κόμμα

Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) ετοιμάζεται να προσφύγει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, ζητώντας ίση μεταχείριση στις εκλογές για τον υποψήφιο του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή. Το ίδιο αίτημα θα υποβληθεί και στην τουρκική εθνοσυνέλευση και θα τονίζεται ότι σε μια περίοδο εκλογών θα έπρεπε να είναι ελεύθερος όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι και όχι στη φυλακή.
 
Η υποψηφιότητα Ντεμιρτάς οριστικοποιήθηκε χθες με τη δημοσίευση των ονομάτων των υποψηφίων στην επίσημη εφημερίδα του κράτους.
Τουρκικά αντιπολιτευόμενα μέσα αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που ένας υποψήφιος για την προεδρία είναι στη φυλακή.
 
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες επικαλούνται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομική ρύθμιση ώστε να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι πολιτικοί κρατούμενοι και δημοσιογράφοι. Με αυτό τον τρόπο το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα μειώσει τις επικρίσεις εναντίον του και θα μειωθεί ο αριθμός των φυλακισμένων. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ακριβώς γι αυτό τον λόγο ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί έσπευσε να προτείνει αμνηστία, ορίζοντας ο ίδιος αυτούς που θα εξαιρεθούν και τοποθετώντας ανάμεσά τους υποστηρικτές του ΡΚΚ και γκιουλενιστές. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να αποκλείσει τυχόν αμνηστία στον Ντεμιρτάς.
 
Η τουρκική κυβέρνηση και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψαν ότι υπάρχει στην ατζέντα η αμνηστία, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες.
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές