Νέος κανονισμός για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Οδηγία για την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, η οποία προβλέπει τον τερματισμό της χρηματοδότησης εγκληματικών πράξεων χωρίς να παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία των συστημάτων πληρωμών.
 
Συγκεκριμένα η τροποποιητική οδηγία 2015/849 αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δράσης που ξεκίνησε μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη το 2016. Η οδηγία εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χωρίς συζήτηση, σε συνέχεια συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2017. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το συμφωνηθέν κείμενο στις 19 Απριλίου 2018.

"Αυτοί οι νέοι κανόνες ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια στην Ευρώπη με την περαιτέρω εξάλειψη των μέσων που διαθέτουν οι τρομοκράτες", δήλωσε ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. "Θα μας επιτρέψει να διακόψουμε τα εγκληματικά δίκτυα χωρίς να διακυβεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις οικονομικές ελευθερίες", σημείωνει.

Οι κύριες αλλαγές στην οδηγία 2015/849 περιλαμβάνουν, τη διευρύνση την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία, βελτιώνοντας τη διαφάνεια όσον αφορά την κυριότητα των εταιρειών και των καταπιστεύσεων.

Επιπλέον περιέχει πρόνοιες για την αντιμετώπιση κινδύνων που συνδέονται με προπληρωμένες κάρτες και εικονικά νομίσματα, τη συνεργασία μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών και βελτιωμένους ελέγχους στις συναλλαγές που αφορούν τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Αυτό είναι το σχέδιο του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Ράφα
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»