Ένα βήμα πιο κοντά σε καλύτερης ποιότητας αέρα

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών ενέκρινε σήμερα κανονισμό για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ο οποίος καθορίζει δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών για τα κράτη μέλη σε τομείς που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ για την περίοδο 2021-2030, ανακοίνωσε η βουλγαρική Προεδρία, σημειώνοντας ότι ο νέος κανονισμός φέρνει την ΕΕ πιο κοντά στην εκπλήρωση της δέσμευσής της στο Παρίσι για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Στόχος του κανονισμού είναι να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 στους τομείς επιμερισμού της προσπάθειας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα κτίρια, η γεωργία (εκπομπές εκτός CO2), η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές (εξαιρουμένης της αεροπορίας και της διεθνούς ναυτιλίας).

"Η σημερινή απόφαση παρέχει ένα περαιτέρω εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών της Ευρώπης είναι μια από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής Προεδρίας", δήλωσε ο Νίνο Ντιμόμ, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων.

Μετά τη σημερινή επίσημη έγκριση της νομοθετικής πράξης, που αποτελεί το τελευταίο βήμα της διαδικασίας, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.
 
Αναθεωρημένη οδηγία και για ενεργειακή απόδοση κτιρίων 

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, ενέκρινε σήμερα την αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ολοκληρώνοντας έτσι το τελικό στάδιο της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική Προεδρία, η οδηγία βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και ενθαρρύνει την ανακαίνιση των κτιρίων, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στη μείωση εκπομπών CO2. H οδηγία προωθεί οικονομικά αποδοτικές εργασίες ανακαίνισης, εισάγει δείκτη ευφυΐας για τα κτίρια, απλοποιεί τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και προάγει την ηλεκτροκινητικότητα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για θέσεις στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων.
 
Μετά την επίσημη επίσημη έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο, που αποτελεί το τελευταίο βήμα της νομοθετικής διαδικασίας, η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες αργότερα. Η προθεσμία μεταφοράς της νομοθεσίας αυτής είναι 20 μήνες.
 
Νέος Kανονισμός δασών 
 
Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών εξέδωσε σήμερα κανονισμό για τη θέσπιση πλαισίου για τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας (LULUCF) στο πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»