Οι ΗΠΑ έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλεια της Β.Κορέας υπό έναν όρο...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμη να προσφέρει εγγυήσεις στη Βόρεια Κορέα ως προς την ασφάλειά της, υπό τον όρο ότι η Πιονγκγιάνγκ θα καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της.
 
"Θα πρέπει να δώσουμε εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, σίγουρα", αναγνώρισε ο Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox. "Αυτός ο συμβιβασμός εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Κανένας πρόεδρος δεν έφερε ποτέ τις ΗΠΑ σε μια θέση με βάση την οποία η βορειοκορεατική ηγεσία να θεωρήσει ότι αυτό ήταν αληθινά εφικτό", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
 
Όμως αυτές οι εγγυήσεις δεν θα δοθούν παρά μόνο εάν εφαρμοστεί ο όρος η Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στην "πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίησή της", επανέλαβε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
 
Μέχρι τώρα η Πιονγκγιάνγκ δεν δέχθηκε ποτέ να καταβάλει αυτό το τίμημα, θεωρώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο το μέσο της ύστατης προσφυγής που εγγυάται την επιβίωση του καθεστώτος.
 
Η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, θα δώσει την ευκαιρία να αποτιμηθεί το πόσο ειλικρινείς είναι οι δεσμεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, σημείωσε ο Πομπέο, ο οποίος πάντως δήλωσε "πεπεισμένος" ότι ο Κιμ μοιράζεται τον σκοπό αυτό.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη χαιρέτισε, κάνοντας λόγο περί μιας "πολύ έξυπνης χειρονομίας", την ανακοίνωση το Σάββατο από πλευράς Βόρειας Κορέας ότι θα έχει καταστραφεί ως τα τέλη του Μαΐου το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της. Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε επίσης τη σημασία αυτού του "ορόσημου-κλειδιού".

"Δεν θέλουμε να κάνουμε παραχωρήσεις για κάθε πρόοδο από πλευράς της Βόρειας Κορέας", επισήμανε πάντως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιμένοντας στο ότι "μέχρι να εξασφαλίσουμε την αποπυρηνικοποίηση, οι οικονομικές κυρώσεις θα παραμείνουν" σε ισχύ.
 
Επ` αυτού, ο Πομπέο είπε πως θα υπάρξουν επενδύσεις αμερικανικών ομίλων στη Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγκγιάνγκ απεμπολήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Έκανε λόγο για επενδύσεις "του ιδιωτικού τομέα, όχι του Αμερικανού φορολογούμενου", για να "οικοδομηθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης" και να ανεγερθούν "υποδομές" τις οποίες "οι βορειοκορεάτες έχουν ανάγκη", ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι ο αμερικανικός αγροδιατροφικός τομέας θα εξάγει προϊόντα όπως βοδινό κρέας ώστε οι πολίτες της χώρας αυτής "να μπορούν να τρώνε βοδινό και να έχουν υγιείς ζωές".
 
Για τον Πομπέο, "απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει", και "έχουμε ολάνοιχτα τα μάτια μας όσον αφορά τους κινδύνους", αλλά "έχουμε τη διακαή ελπίδα ότι ο πρόεδρος Κιμ θα θελήσει να κάνει αυτή τη στρατηγική αλλαγή" στάσης. 
 
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η αποπυρηνικοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν "αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα οφέλη" της κίνησης αυτής.
 
Η αποπυρηνικοποίηση σημαίνει "την καταστροφή των πυρηνικών όπλων, την αποσυναρμολόγησή τους, τη μεταφορά τους στο αμερικανικό κέντρο πυρηνικής έρευνας στο Τενεσί, την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ουρανίου", ανέφερε ο Μπόλτον στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
 
"Η Βόρεια Κορέα έχει ένα πολύ ευρύ (εξοπλιστικό) πρόγραμμα. Αυτό δεν θα είναι εύκολο να γίνει", αναγνώρισε ο Μπόλτον. "Θα πρέπει να αποκαλυφθούν όλες οι τοποθεσίες, να ανοίξουν για επιθεωρήσεις. Η αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών όπλων, νομίζω, θα γίνει από τις ΗΠΑ, ίσως με τη βοήθεια και άλλων" χωρών, πρόσθεσε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση