Για αμοιβαία στρατηγική συνεργασία Τουρκίας - Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο ο Ερντογάν

Λόγο για αμοιβαία συμφέρουσα «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, που αποτελεί «αναγκαιότητα, παρά μία απλή επιλογή», έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλείνοντας το απόγευμα της Κυριακής το 7ο ετήσιο Φόρουμ Tatlidil, στο Ρέντινγκ της νότιας Αγγλίας.
 
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την Τρίτη θα γίνει δεκτός από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ.
 
Το ετήσιο φόρουμ προωθεί τους εμπορικούς δεσμούς Τουρκίας και Βρετανίας, τους οποίους ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι θέλει να ενισχύσει ενόψει Brexit. Χαρακτήρισε τη Βρετανία «πολύτιμο και αξιόπιστο στρατηγικό σύμμαχο», καθώς και «πραγματικό φίλο», όπως αποδείχθηκε κατά την περίοδο της απόπειρας πραξικοπήματος, όπως ανέφερε.
 
Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέδειξε τη δυναμική της τουρκικής αγοράς, προτρέποντας τους Βρετανούς επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα του.
 
Αναφέρθηκε σε φιλόδοξα προγράμματα που δίνουν κίνητρα σε ξένους επενδυτές, και σημείωσε ότι θέλει να ταιριάξει τη χρηματοοικονομική δύναμη της Βρετανίας με τους επιχειρησιακούς πόρους της χώρας του, όπως το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό.
 
Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία με τη Βρετανία για την κατασκευή νέων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
 
«Οι συνεργασίες που θα προκύψουν θα παράσχουν τρομερά οφέλη για αμφότερες τις πλευρές», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι Βρετανοί έχουν επενδύσει πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, «σε μία ένδειξη εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο όγκος του διμερούς εμπορίου να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Κάλεσε επίσης τους Βρετανούς να ενισχύουν το τουριστικό ρεύμα προς την Τουρκία, αλλά και να προχωρήσουν στην αγορά κατοικιών στη χώρα.
 
Στρέφοντας την προσοχή του στον τομέα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι η χώρα του εργάζεται για ειρήνη με διάρκεια, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία.
 
Εξέφρασε την επιθυμία στενής συνεργασίας με τη Βρετανία για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας σε κάθε μορφή της, κάνοντας λόγο για δύο χώρες που μάχονται πλάι-πλάι, ως δύο υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας και σύμμαχοι.
 
Σημείωσε ιδιαίτερα το ρόλο που παίζει η Τουρκία στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων.
 
Το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος Ερντογάν θα παραχωρήσει ομιλία για το περιφερειακό και παγκόσμιο όραμα της Τουρκίας στη  δεξαμενή σκέψης του Λονδίνου Chatham House.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ΕΕ αρχίζει να επεξεργάζεται επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Λαγκάρτ: Η ΕΚΤ παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων σύντομα
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν τηλεφωνικά οι Πρόεδροι Ρωσίας-Ιράν
Μαχαίρωσε την σύντροφό του μέχρι θανάτου επειδή του δάγκωσε το δάχτυλο ενώ έκαναν σεξ
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της επτάχρονης, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από θραύσματα πυραύλου
Η Πορτογαλία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για την κατάσχεση πλοίου στον Κόλπο
Διοικητή της Χεζμπολάχ εξουδετέρωσε σε αεροπορική επιδρομή ο IDF