Μεταξύ 4-9 Μαϊου η υποβολή υποψηφιοτήτων για προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Στις 4-9 Μαϊου υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, ενώ για τις συνεργασίες των κομμάτων στις βουλευτικές που θα πραγματοποιηθούν επίσης στις 24 Ιουνίου η τελευταία μέρα υποβολής είναι στις 6 Μαϊου, όπως ανακοίνωσε ο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών (YSK) της Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι λίστες με τα ονόματα των υποψηφιοτήτων βουλευτών θα μπορούν να δοθούν μέχρι τις 21 Μαϊου. Στο εξωτερικό η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου.
 
Μέχρι στιγμής έχουν ξεκαθαρίσει οι υποψηφιότητες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, της αρχηγού του IYI Parti Μεράλ Ακσενέρ και του πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που βρίσκεται στη φυλακή. Αναμένεται ακόμη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αποφασίσει για τον υποψήφιό του αλλά και το Saadet Partisi (Κόμμα Ευδαιμονίας). Ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα Ακσενέρ και το κόμμα Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές, τώρα αναμένεται αν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για συμμαχία για τις βουλευτικές εκλογές. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φέρεται να έχει υποβάλει πρόταση για συμμαχία εφτά κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο να περάσουν νομοθεσία για ‘μηδέν εκλογικό μέτρο’.
 
Με βάση τη νέα νομοθεσία στην περίπτωση που ένα μικρό κόμμα συμμετάσχει σε συμμαχία με άλλα κόμματα μπορεί να ενταχθεί στη βουλή έστω και αν δεν περάσει από μόνο του το 10% που αποτελεί εκλογικό μέτρο. Πληροφορίες φέρουν την Μεράλ Ακσενέρ να μην βλέπει θετικά  πρόταση για συμμαχία 7 κομμάτων και να εισηγείται συμμαχία δεξιών κομμάτων μόνο επειδή δεν θέλει να συμμαχήσει με το φιλοκουρδικό κόμμα. Ωστόσο πληροφορίες λένε πως απάντησε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι θα μελετήσει ξανά την πρότασή του.
 
Στο μεταξύ τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Ερντογάν ετοιμάζει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε 55 επαρχίες μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου με έναρξη στις 28 Απριλίου από τη Σμύρνη.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από το Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες