34 νεκροί σε έξι μέρες στη Νικαράγουα - Αντιδρούν για μεταρρυθμιστικό σχέδιο

ουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις έξι μέρες διαδηλώσεων που πυροδότησε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νικαράγουα (Cenidh).
 
Ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγα, ακύρωσε, την Κυριακή, τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος που πυροδότησαν τις πολυήμερες, πολύνεκρες διαδηλώσεις.
 
Ο 72χρονος, πρώην αντάρτης, Ορτέγα, αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου τα τελευταία 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία κύμα οργής, ζήτησε την Τρίτη να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκαλέσει και διεθνείς επικρίσεις. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας.
 
Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, ανέφερε η ΜΚΟ, που στον προηγούμενο απολογισμό της έκανε λόγο για 27 θανάτους. Εξηνταέξι τραυματίες νοσηλεύονται, εκ των οποίων 12 «σε σοβαρή κατάσταση και σε εντατική φροντίδα». Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μάρκος Καρμόνα πρόσθεσε ότι 16 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
 
Η πλειονότητα των νεκρών είναι φοιτητές, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση. Στον απολογισμό της Cenidh περιλαμβάνονται δύο αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους και ένας εικονολήπτης που σκοτώθηκε από πυροβολισμό.
 
«Καταδικάζουμε τη βία που άσκησε η αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες κατά νέων ανθρώπων (που διαδηλώνουν) για ένα δίκαιο αγώνα», δήλωσε ο Καρμόνα.
 
«Είναι μια καταδικαστέα πράξη, πυροβολούν με σκοπευτές, η πλειοψηφία των νεκρών χτυπήθηκε στο κεφάλι, στο λαιμό και στο στήθος», είπε.
 
«Αυτοί οι θάνατοι πρέπει να ερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να διωχθούν», πρόσθεσε ο ακτιβιστής.
 
Ο ΟΗΕ απαίτησε χθες από τη Νικαράγουα να διενεργήσει «τάχιστα, ανεξάρτητες και διαφανείς» έρευνες για τα θύματα των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εκφράζοντας λύπη για ενδεχόμενες «εξωδικαστικές εκτελέσεις».
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση