Καταδίκη Ρωσίας από G7 αλλά αφήνουν ανοικτή την πόρτα του διαλόγου

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας, ωστόσο συμφώνησαν να αφήσουν ανοικτή την πόρτα για να υπάρξει διάλογος με τη Μόσχα, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος την Κυριακή.
 
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της G7, που συνεδριάζουν στο Τορόντο του Καναδά για δύο ημέρες, συζήτησαν όσον αφορά τις εντάσεις με τη Μόσχα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, ενώ εξέτασαν επίσης τα προβλήματα στη Βενεζουέλα και τη Μιανμάρ.
 
"Υπήρξε ενότητα της G7 ως προς την αντίθεση στην κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας", δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των εργασιών στο Τορόντο.
 
"Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα μέλη της G7 είναι ανοικτά στο διάλογο με τη Ρωσία μολονότι την καθιστούμε υπεύθυνη για τις κακόβουλες δραστηριότητές της και τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει χώρες", πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 
 
Οι ΥΠΕΞ αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μια τελική ανακοίνωση η οποία θα διατρανώνει ότι θα τηρήσουν ανυποχώρητη στάση έναντι της Μόσχας, ανέφεραν δύο πηγές ενήμερες για όσα συζητήθηκαν.
 
"Η γλώσσα θα είναι σκληρή εξ αιτίας όσων έχουν κάνει οι Ρώσοι μέχρι τώρα", αλλά οι διατυπώσεις "θα μπορούν επίσης να ερμηνευθούν" ως ένδειξη πως "η πόρτα μένει ανοικτή" για διάλογο, ανέφερε η μία από τις πηγές.
 
"Τους λέμε "αν θέλετε να σας αντιμετωπίζουν σαν μεγάλη δύναμη, τότε συνεργαστείτε μαζί μας"", πρόσθεσε η ίδια πηγή.
 
Η σύνοδος της G7 είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου αφότου οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία εκτόξευσαν 105 πυραύλους εναντίον εγκαταστάσεων όπου πιστευόταν ότι βρίσκονταν ή κατασκευάστηκαν χημικά όπλα στη Συρία, σε αντίποινα για μια επίθεση που φέρεται να έγινε με δηλητηριώδες αέριο την 7η Απριλίου.
 
Οι δυτικές χώρες επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στη Ντούμα, η οποία σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, στον Άσαντ. Η Δαμασκός και η Μόσχα διέψευσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν επίθεση με χημικά όπλα την 7η Απριλίου.
 
Οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ, που θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Δευτέρας (σ.σ. πρωί της Τρίτης ώρα Κύπρου), εντάσσονται στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής των επτά κρατών, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές του Ιουνίου στον Καναδά.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα