Κάλεσμα ΝΑΤΟ στην Τουρκία να τα βρει με τις ΗΠΑ

Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ στο θέμα της μάχης κατά του ISIS λέει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και ζητά από την Άγκυρα "να τα βρει" με τις ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας.

Aναλυτικά, σε συνέντευξή που παραχωρεί στην Trouw υπό τον τίτλο «Αφεντικό του ΝΑΤΟ: ‘Ξοδέψτε περισσότερα για την Άμυνα’», ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ υπενθυμίζει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει ότι το 2% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να διοχετεύεται στην Άμυνα, κάτι που όμως μόλις 3 χώρες έχουν τηρήσει:  «Χαιρετίζω τις επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες της Ολλανδίας, αλλά περιμένω ακόμα περισσότερα», τονίζει. «Είναι λογικό που οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου καθώς και οι διεθνείς εντάσεις υποχώρησαν. Εάν όμως οι εντάσεις αναζωπυρωθούν, θα πρέπει να υπάρχουν χρήματα», εξηγεί.

Σε ερωτήσεις εξάλλου που δέχτηκε για την Τουρκία  ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος που διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον αγώνα εναντίον του ISIS. "Συνεργαστήκαμε μαζί της προκειμένου να κλείσουμε τα σύνορα με την Συρία και διέθεσε αεροπορικές της βάσεις στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που να έχει πέσει περισσότερες φορές θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Έχουν λοιπόν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αν και φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται εντός των ορίων του κράτους δικαίου", είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πως Τουρκία εισέβαλε στη Βόρεια Συρία προκειμένου να πολεμήσει εναντίον του YPG, που είναι όμως ένας σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών και από την άλλη μεριά, το YPG διατηρεί στενούς δεσμούς με το PKK που έχει διαπράξει επιθέσεις στην Τουρκία και βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, σημείωσε ότι "είναι σημαντικό η Τουρκία να ‘τα βρει’ στο θέμα αυτό με τις ΗΠΑ". "Έχω πει τόσο προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν όσο και προς τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μάτις ότι πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή στάση και η στάση αυτή θα πρέπει βέβαια να απαντά στις θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας, αλλά και να διασφαλίζει ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στον αγώνα εναντίον του ISIS", είπε.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «θεμιτές τουρκικές ανησυχίες» τόνισε ότι "το ΡΚΚ βρίσκεται στις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων πολλών χωρών και (διεθνών) οργανισμών, το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μια παρόμοια λίστα, αλλά η Τουρκία έχει υποφέρει από πολλές επιθέσεις. Είχαν λοιπόν κάθε δικαίωμα να αντιδράσουν".

Σε γενικές γραμμές ο  Γ.Γ. του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτεμπεργκ μετέφερε το μήνυμα ότι η Ολλανδία θα πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και κατέστησε σαφές ότι τα επιπλέον 1,4 δις ευρώ που η κυβέρνηση Ρούττε σκοπεύει να διαθέσει για εξοπλισμούς, δεν είναι αρκετά. Και τούτο διότι το ΝΑΤΟ ζητά από την Ολλανδία να διαθέσει το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, ενώ προς το παρόν το συνολικό ποσό που διαθέτει για το σκοπό αυτό η τελευταία δεν ξεπερνά τα 10 δις ευρώ (1,3% του ΑΕΠ).

Δειτε Επισης

Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Χειροπέδες σε δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο Φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών
Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο