Κυριακή 26 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Απελάθηκε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας The Times στην Αίγυπτο

  24/03/2018 20:40
Απελάθηκε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας The Times στην Αίγυπτο

Απελάθηκε η ανταποκρίτρια της εφημερίδας The Times στην Αίγυπτο

  24/03/2018 20:40
Η βρετανική εφημερίδα The Times ανακοίνωσε σήμερα ότι απελάθηκε η ανταποκρίτριά της στην Αίγυπτο, Μπελ Τριού, και κατήγγειλε μια "απόπειρα τρομοκράτησης", η οποία "συνάδει με το καταπιεστικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Πρόεδρος Σίσι σε βάρος του Τύπου", όπως αναφέρει.

Η 33χρονη δημοσιογράφος, που ζούσε στη χώρα εδώ και επτά χρόνια, "συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες αφού πήρε συνέντευξη από συγγενή ενός άνδρα που έχασε τη ζωή του σε ένα πλεούμενο, το οποίο μετέφερε μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη", εξηγεί η εφημερίδα.

Τέθηκε υπό κράτηση "χωρίς εξηγήσεις", ακολούθως "οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο από την αστυνομία και αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε μια πτήση για το Λονδίνο", προσθέτουν οι Times.

"Οι Times λυπούνται για την απόπειρα αυτή των αιγυπτιακών αρχών να τρομοκρατήσουν τα ΜΜΕ και να καταστείλουν την κάλυψή μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εφημερίδα.

"Συνάδει δυστυχώς με το καταπιεστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο Πρόεδρος (Αμπντέλ Φάταχ) Αλ-Σίσι σε βάρος του Τύπου", προσθέτει.

Αναφερόμενη στην απέλασή της από τις στήλες της εφημερίδας, η Μπελ Τριού λέει πως η αστυνομία κατάσχεσε το υλικό της, ότι κρατήθηκε χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες και απειλήθηκε με "στρατιωτική δίκη, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία ή αντιφρονούντων".

"Σε ό,τι αφορά τις αρχές του Καϊρου, βρίσκομαι σε έναν κατάλογο `ανεπιθύμητων προσώπων`, και αν επιχειρήσω να επιστρέψω, θα συλληφθώ και πάλι", λέει.

Η υπόθεση έφθασε μέχρι τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο τον οποίο επικαλούνται οι Times. "Οι αιγυπτιακές αρχές δεν παρείχαν καμία απόδειξη για οποιεσδήποτε αξιόμεμπτες πράξεις. Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση σε αυτές για το θέμα αυτό", προσθέτει.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμες για να σχολιάσουν την απέλαση της δημοσιογράφου που σημειώνεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με ξένα ΜΜΕ, τα οποία κατηγορούνται συχνά από τις αρχές ότι διαδίδουν "ψευδείς πληροφορίες" για την Αίγυπτο και ότι δεν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας