Βρυξέλλες: Τα δύσκολα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι

"Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ εντατική και παραγωγική Σύνοδο Κορυφής, όπου εξετάσαμε ορισμένους συγκεκριμένους παγκόσμιους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις ενέργειες των διαπραγματεύσεων των Προέδρων Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν και του Brexit", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ μετά το πέρας των εργασιών, επιχειρώντας να περιγράψει τα δύσκολα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των ηγετών χθες βράδυ και σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.
 
Αναλυτικά, περιγράφοντας τα επιμέρους θέματα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καταδικάζοντας την επίθεση του νευρικού παράγοντα στο Salisbury και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να είναι υπεύθυνη για αυτήν την επίθεση και ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση.
 
Ανακοίνωσε δε ότι "ήδη σήμερα, ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα έχει ανακληθεί στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις" και πως "πρόσθετα βήματα αναμένονται ήδη από τη Δευτέρα, σε εθνικό επίπεδο".
 
"Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ομόφωνη και αδιαμφισβήτητη ενότητα με το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει αυτής της επίθεσης", ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Τουσκ.
 
Επιπλέον ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησής για την ΟΝΕ, ο Πρόεδρος Ντράγκι υπενθύμισε ότι η οικονομία της ΕΕ επανέρχεται σε επίπεδα ανάπτυξης πριν από την κρίση και παραμένει εξαιρετικά ισχυρή.
 
"Στην πραγματικότητα, βιώνουμε την ευνοϊκότερη κατάσταση από την εισαγωγή του ευρώ, γεγονός που καθιστά την κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε στρατηγικά τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες μας", είπε αναφερόμενος στη σύνοδο της ευρωζώνης. "Πολλά από τα θέματα που συζητήσαμε - όπως μια δημοσιονομική ικανότητα για τη ζώνη του ευρώ - είναι αμφιλεγόμενα, αλλά βλέπω δρόμους προς διερεύνηση", διευκρίνισε. "Τον Ιούνιο θα επιστρέψουμε για να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και θα δώσουμε καθοδήγηση για τη μελλοντική πορεία. Η πλέον επείγουσα πολιτική προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης και η περαιτέρω ανάπτυξη του ESM. Αυτός είναι ο στόχος μου", τόνισε ο Ντ.Τουσκ.
 
Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσουμε τη θετική ορμή στις διαπραγματεύσεις για την τελική επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων όπως η λύση για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και παράλληλα, να ξεκινήσουν τις πρώτες συνομιλίες  για τη μελλοντική σχέση ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου. "Οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τον Ιούνιο αν έχει επιλυθεί το ιρλανδικό ζήτημα και πώς θα γίνει μια κοινή δήλωση για το μέλλον μας", είπε.
 
Τέλος, αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στη νότια Γαλλία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ με τη Γαλλία και το λαό της για το θέμα.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο