Γαλλία: Ήρωας αστυνομικός έδωσε τη θέση του σε όμηρο και τώρα χαροπαλεύει

Με τρεις νεκρούς και 16 τραυματίες έληξε η ομηρία σε σούπερ μάρκετ στην γαλλική πόλη Τρεμπ, η οποία όπως νωρίτερα δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν από τις Βρυξέλλες, ήταν πιθανόν τρομοκρατική ενέργεια.
 
Ο άνδρας ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους. Ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.
 
Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις. «Ηταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Κολόμπ.
 
Στο μεταξύ, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε μια γυναίκα η οποία σχετίζεται με τον ένοπλο. Η γυναίκα που έχει συλληφθεί φέρεται ότι είναι η σύντροφος του 25χρονου. Έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της "σύσταση συμμορίας σχετιζόμενη με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση".
 
Εξάλλου, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Τρεμπ χωρίς να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση ωστόσο δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.
 
Έτσι έγινε η ομηρία
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ με σύντομη συνέντευξη τύπου, από την πόλη Τρεμπ (Trebes), έδωσε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο σουπερμάρκετ της πόλης.
 
«Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο υπουργός. «Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση» πρόσθεσε.
 
 
Η τρελή πορεία του δολοφόνου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην πόλη Καρκασόν πυροβολώντας τέσσερις αστυνομικούς των γαλλικών ΜΑΤ που επέστρεφαν από το γυμναστήριο. Από τους πρώτους αυτούς πυροβολισμούς τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, προφανώς σοβαρά αφού η σφαίρα πέρασε τον πνεύμονα όχι μακριά από την καρδιά, θρυμματίζοντας τα πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας. Ο δράστης τράπηκε στη συνέχεια σε φυγή με ένα αυτοκίνητο, αφού σκότωσε τον οδηγό και τραυμάτισε τον συνοδηγό, εξήγησε ο υπουργός.
 
Φθάνοντας στη γειτονική Τρεμπ μπήκε στο σουπερμάρκετ πυροβολώντας τους ανύποπτους υπαλλήλους και κρατώντας στη συνέχεια όμηρους τα υπόλοιπα άτομα.
 
Στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από την χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης. Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν το τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ. Έτσι στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική θέληση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό.
 
Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίσθηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό, η δε πράξη του χαρακτηρίστηκε «ηρωική» από τον υπουργό.

Πράξη "ισλαμιστικής τρομοκρατίας"

Πράξη "ισλαμιστικής τρομοκρατίας" χαρακτήρισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επίθεση σημειώνοντας ωστόσο ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν ακόμη αν το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται πράγματι, όπως ισχυρίζεται.

"Η χώρα μας υπέστη σήμερα μια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση" από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι 16 τραυματίστηκαν, είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην οποία συμμετείχε, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Μακρόν εξήρε το θάρρος του αξιωματικού της χωροφυλακής που ζήτησε εθελοντικά να πάρει τη θέση των ομήρων που κρατούσε ο δράστης. Ο αξιωματικός αυτός "έσωσε ζωές και τίμησε το Σώμα και τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή δίνει μάχη με τον θάνατο και όλες οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του", τόνισε.

Πολλά ερωτηματικά παραμένουν ακόμη αναπάντητα και οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε αυτά, συνέχισε: "Πότε και πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε (ο δράστης των επιθέσεων); Πού βρήκε το όπλο;"

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε επίσης τους Γάλλους στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό για "να περιορίσουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο", καθώς και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Γαλλία. Εξέφρασε "την απόλυτη αποφασιστικότητα" του ιδίου και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, καθώς και όλης της κυβέρνησης, να δώσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

"Καλώ τους συμπατριώτες μας Γάλλους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση για την τρομοκρατική απειλή αλλά να αναγνωρίζουν επίσης τη δύναμη και την αντίσταση που επιδεικνύει ο λαός μας κάθε φορά που δέχεται επίθεση", κατέληξε.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε ένα προάστιο της πόλης Καρκασόν όπου φέρεται να κατοικούσε ο δράστης της επίθεσης, ο Ραντουάν Λακντίμ και διεξάγουν έρευνες. Πολλά μαύρα ημιφορτηγά και άνδρες των δυνάμεων άμεσης επέμβασης RAID και BRI, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πάνοπλοι και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, έχουν αποκλείσει το λαϊκό προάστιο που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ιστορικό κέντρο της Καρκασόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ  
 

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών