Πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας επισημαίνει τα λάθη της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες

Οι σχέσεις της Τουρκίας με αραβικές χώρες έχουν φθάσει στο χαμηλότερο τους σημείο και, «αν και είναι δυνατόν να επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ χωρών από καιρού εις καιρόν λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, στην περίπτωση της Τουρκίας και αραβικών χωρών, δεν υπήρξε οποιαδήποτε απειλή στα συμφέροντα είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς».
 
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το άρθρο δημοσιεύεται στην αγγλόγλωσση ιστοσελίδα “Arab News”.
 
Όπως αναφέρει ο κ. Γιακίς, «στην Αίγυπτο, η Τουρκία αντιτάχθηκε στην στρατιωτική ανάληψη υπό τον Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, πράγμα κατανοητό επειδή η Τουρκία υπέφερε πολύ από στρατιωτικές παρεμβάσεις».
 
«Το λάθος», κατά τον κ. Γιακίς, «ήταν η επιμονή της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει τη νέα ηγεσία, ακόμα και αφότου είχε εγκαθιδρύσει την εξουσία της στη χώρα. Η Τουρκία έπρεπε να είχε λάβει υπόψη το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ο αναμφισβήτητος αρχηγός του αραβικού κόσμου. Όταν η περιοχή αντιμετωπίζει τις χειρότερες κρίσεις, αυτές οι δύο χώρες μπορούν να αναλάβουν δράση για να μειώσουν τις επιδράσεις και να συμβάλουν στην επίλυσή τους».
 
Ο κ. Γιακίς σημειώνει ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν οξυνθεί, όχι για λόγους που σχετίζονται άμεσα με διμερείς σχέσεις, αλλά επειδή η Άγκυρα αποτελεί μέρος μιας ενδο-αραβικής σύγκρουσης».
 
«Η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική της ήταν να αποφεύγει άμεση εμπλοκή σε τέτοιες συγκρούσεις και, χάριν αυτής της πολιτικής, η Τουρκία είχε συσσωρεύσει μεγάλο κύρος ανάμεσα στις αραβικές χώρες. Τώρα, σπαταλά αυτό το κύρος με άθλιο τρόπο», προσθέτει ο κ. Γιακίς.
 
Όσον αφορά τη συριακή κρίση, ο κ. Γιακίς αναφέρει ότι «η Τουρκία επίμονα έκανε λανθασμένες επιλογές από την αρχή».
 
Πρώτον, θεώρησε λανθασμένα ότι επίκειτο περί τα τέλη του 2011 η πτώση του καθεστώτος. Δεύτερον, όταν οι δυτικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν ότι τα όπλα που προμήθευαν κατέληγαν σε λάθος χέρια, σταμάτησαν την προμήθειά τους, ενώ η Τουρκία άργησε να πάρει παρόμοια απόφαση και μετατράπηκε σε δίοδο όπλων προς τους εξτρεμιστές και χώρα διέλευσης τρομοκρατών προς τη Συρία. Τρίτον, στη βόρεια Συρία, η Τουρκία πήρε τη σωστή πρωτοβουλία και προσκάλεσε τον εκπρόσωπο των Σύριων Κούρδων Σαλίχ Μούσλιμ για συνομιλίες, αλλά δεν συζήτησε τα θέματα τους, αλλά τον κάλεσε να συνεργαστεί για ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Τέταρτο λάθος ήταν η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν, αφού θα έπρεπε να είχε συνεργαστεί με τις συριακές αρχές.
 
Όπως σημειώνει ο κ. Γιακίς, η Τουρκία έκανε και λάθη με το Ιράκ όσον αφορά τη συμφωνία για άντληση πετρελαίου και την στρατιωτική αποστολή στη βάση Μπασίκα, χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης.
 
Επίσης, στην Τυνησία πρόσβαλε το πλήθος που είχε μαζευτεί να τον χαιρετίσει κατά την επίσημη επίσκεψη του εκεί, με μια χειρονομία που παρέπεμπε σε ακανθώδες ζήτημα.
 
Ο κ. Γιακίς επισημαίνει ότι, ακόμα και αν η Άγκυρα αρχίσει να βελτιώνει τις σχέσεις της με τους πρώην συμμάχους της, θα χρειαστούν δεκαετίες για να επαναφερθούν στα επίπεδα προ της πρόσφατης επιδείνωσης, κι έτσι θα πρέπει η Τουρκία να αρχίσει αμέσως τη ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της προς τις αραβικές χώρες.

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα