Τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο κυρώσεων σχετικά με χημικά όπλα στη Συρία

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος, για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για την καταπολέμηση της διάδοσης και της χρήσης χημικών όπλων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, τα πρόσωπα αυτά είναι ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός και 3 επιστήμονες που εργάζονται στο κέντρο επιστημονικών σπουδών και έρευνας (Scientific Studies and Research Centre), δηλαδή την κρατική οντότητα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την παραγωγή μη συμβατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων, και των πυραύλων που φέρουν τα όπλα αυτά. Η οντότητα αυτή υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ από την 1η Δεκεμβρίου 2011.
 
Η σημερινή απόφαση ανεβάζει σε 261 τον συνολικό αριθμό των προσώπων, τα οποία υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, επειδή είναι υπεύθυνα για τη βίαιη καταστολή κατά του άμαχου πληθυσμού στη Συρία, ωφελούνται από το καθεστώς ή το στηρίζουν ή/και συνδέονται με τέτοια πρόσωπα.
 
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, επιπλέον, 67 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Γενικότερα, οι κυρώσεις που ισχύουν επί του παρόντος κατά της Συρίας περιλαμβάνουν πετρελαϊκό αποκλεισμό, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας εντός της ΕΕ, περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, καθώς και εξοπλισμού και τεχνολογίας για την παρακολούθηση ή την υποκλοπή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών. Τα μέτρα αυτά παρατάθηκαν τελευταία φορά στις 29 Μαΐου 2017 και ισχύουν μέχρι την 1η Ιουνίου 2018.
 
Τέλος, οι Υπουργοί αναφέρουν ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης για τη σύγκρουση στη Συρία βάσει του ισχύοντος πλαισίου που έχει συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αναφέρεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2017, η ΕΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και υποστηρίζει θερμά το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και τις ενδοσυριακές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη.
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα