Οι μεγαλύτεροι φόβοι του Στίβεν Χόκινγκ

Έφυγε στα 76 του χρόνια, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις των γιατρών που του είχαν δώσει μόνο 2 χρόνια περιθώριο από την στιγμή που διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Ο διαπρεπής επιστήμονας απεβίωσε, σε ηλικία 76 ετών, όπως έγινε γνωστό σήμερα, μέσα από μία ανακοίνωση που υπογράφουν τα παιδιά του.
 
Ο σπουδαίος φυσικός εκτός από το σημαντικό έργο που αφήνει πίσω του, αφήνει και κάποιες βαρύνουσες προειδοποιήσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, για το οποίο στο παρελθόν αρκετές φορές είχε εκφράσει την ανησυχία του.
 
Ποια όμως ήταν αυτά που φόβιζαν τον Στίβεν Χόκινγκ;
 
Τεχνητή νοημοσύνη

Ο διάσημος αστροφυσικός είχε μιλήσει αρκετές φορές για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας επανηλειμμένα ότι προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον μας, η τεχνολογία θα πρέπει να ελέγχεται.

Όταν μίλησε στους Times είπε χαρακτηριστικά: «Από την απαρχή του πολιτισμού, η επιθετικότητα ήταν χρήσιμη στο βαθμό που συνδεόταν με τον αγώνα επιβίωσης. Είναι περασμένη στα γονίδιά μας μέσω της δαρβινικής εξέλιξης. Τώρα, όμως, η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η επιθετικότητα θα μπορούσε να μας καταστρέψει όλους μέσω ενός πυρηνικού ή βιολογικού πολέμου. Πρέπει να ελέγξουμε αυτό το ένστικτο που κληρονομήσαμε μέσα από τη λογική».
 

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε εκφράσει την ανησυχία του και για τα ρομπότ σημειώνοντας πως αυτά έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται πιο γρήγορα από το ανθρώπινο γένος. «Οταν οι μηχανές φθάσουν στο επίπεδο εκείνο που θα είναι σε θέση να εξελιχθούν μόνες τους τότε δεν θα μπορούμε να προβλέψουμε αν οι στόχοι τους θα είναι ίδιοι με τους δικούς μας».
 
Ο φόβος της Αποκάλυψης και η διαφυγή στον Άρη

Σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Expedition New Earth” ο Χόκινγκ είχε αναφερθεί στους υπαρκτούς κινδύνους για το ανθρώπινο είδος από την κλιματική αλλαγή, τον υπερπληθυσμός, τις επιδημίες και τα χτυπήματα αστεροειδών.

Στο ίδιο μάλιστα ντοκιμαντέρ ο Χόκινγκ μαζί με την βοήθεια του καθηγητή μηχανολογίας Danielle George και του πρώην μαθητή του Christophe Galfard, αποπειράθηκαν να μάθουν αν και πώς μπορούν οι άνθρωποι να φτάσουν στα αστέρια και να μετακινηθούν σε διαφορετικούς πλανήτες.
 

Άλλωστε ο Χόκινγκ έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους ανθρώπους να μετοικίσουν στο φεγγάρι και τον Άρη, ως μέρος μιας ασφαλιστικής πολιτικής που θα μας σώσει αν και όταν συμβεί κάποια αποκαλυπτική καταστροφή πάνω στη Γη.

«Το φεγγάρι θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση απ’ όπου θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα», είχε αναφέρει ο Χόκινγκ σε μια διάλεξη που έδωσε το 2008, στην πεντηκοστή επέτειο της NASA. Στην ίδια ομιλία ο πεπειραμένος επιστήμονας είχε προσθέσει πως ο Άρης θα είναι «ο προφανής επόμενος στόχος».

Ο Χόκινγκ πέρυσι δήλωσε ότι η πιθανότητα ενός συμβάντος που θα αφανίσει το είδος μας από την Γη είναι «σχεδόν βέβαια» αν λάβουμε υπόψη μας όλες τις διαφορετικές πιθανότητες.

«Μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, εμείς από την πλευρά μας πρέπει να έχουμε εξαπλωθεί στο διάστημα και σε άλλα αστέρια, έτσι ώστε μια καταστροφή στη Γη να μην σημάνει παράλληλα και το τέλος της ανθρώπινης φυλής», είχε πει.
 
Οι εξωγήινοι
 
Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Τα αγαπημένα μέρη του Χόκινγκ”, που προβλήθηκε από το BBC, ο διάσημος αστροφυσικός είχε προειδοποιήσει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πιο διστακτικοί , όσον αφορά την επικοινωνία τους με τους εξωγήινους.
 

Όπως τόνιζε για τον πλανήτη Gliese 832c -που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και χαρακτηρίστηκε ως μία νέα Γη από την άποψη ότι μπορεί να υποστηρίξει εξωγήινη ζωή- αν υπάρχουν εκεί εξωγήινοι, μάλλον δεν θα χαρούν καθόλου να έρθουν σε επαφή μαζί μας.
 

“Μια μέρα μπορεί να φτάσει σε εμάς σήμα από έναν τέτοιο πλανήτη, θα ήταν όμως καλύτερο να το σκεφτούμε πριν απαντήσουμε. Το να συναντήσουμε έναν ανώτερο πολιτισμό μπορεί να εξελιχθεί όπως η συνάντηση των Ιθαγενών Αμερικανών με τον Κολόμβο. Αυτό δεν εξελίχθηκε τόσο καλά…», είχε πει, για να προσθέσει ότι: “ίσως οι εξωγήινοι να είναι αδίστακτοι επιδρομείς, που περιπλανώνται στον κόσμο, αναζητώντας πόρους για να λεηλατήσουν και πλανήτες για να κατακτήσουν και να αποικίσουν”. Είχε ξεκαθαρίσει εξάλλου, πως όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο πείθεται ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.
 
Η κλιματική αλλαγή

Για την κλιματική αλλαγή ο Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει πως ο πλανήτης μας τείνει να γίνει τόσο ζεστός, όσο ο πλανήτης Αφροδίτη. Μάλιστα, είχε καταφερθεί κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως «αυτή η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού θα μπορούσε να επιταχύνει την απειλή και να οδηγήσει τη Γη στο χείλος της καταστροφής, με θερμοκρασία στους 250 βαθμούς Κελσίου και βροχή θειικού οξέως!».
 
Το Brexit θα κάνει κακό στην επιστήμη

Ο διάσημος επιστήμονας λίγο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit είχε καλέσει τους συμπατριώτες του να μην ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν όπως είχε πει καταστροφικό.
 
Η Βρετανία είχε τονίσει, πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ όχι μόνο για λόγους πολιτικούς και εθνικής ασφαλείας, αλλά και για το καλό της βρετανικής επιστήμης.
 
«Έχουν παρέλθει οι μέρες που μπορούσαμε (σ.σ. οι Βρετανοί) να είμαστε μόνοι ενάντια στον κόσμο. Έχουμε ανάγκη να είμαστε τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας κρατών, τόσο για την ασφάλειά μας, όσο και για το εμπόριό μας. Η πιθανότητα μιας εξόδου από την ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη πτώση της λίρας, επειδή οι αγορές κρίνουν ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει την οικονομία μας», είχε αναφέρει στην εκπομπή «Καλημέρα Βρετανία» του ITV, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».
 
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της παραμονής στην ΕΕ, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τη μετανάστευση. «Η παραμονή μας ενισχύει την κινητικότητα των ανθρώπων. Οι φοιτητές μπορούν να έλθουν εδώ από τις χώρες της ΕΕ για να σπουδάσουν και οι δικοί μας φοιτητές να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά το πιο σημαντικό, στο επίπεδο της έρευνας», πρόσθεσε, «είναι ότι η ανταλλαγή ανθρώπων επιτρέπει στην πιο γρήγορη μεταφορά δεξιοτήτων, φέρνει νέους ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες και διαφορετικό υπόβαθρο».
   
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου