Ακόμη ένας συνεργάτης του Τραμπ εκτός Λευκού Οίκου

Ένας συνεργάτης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποπέμφθηκε από το Λευκό Οίκο καθώς διενεργείται σε βάρος του έρευνα από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για σοβαρά οικονομικά αδικήματα, μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ την Τρίτη.
 
Επικαλούμενο τρεις πηγές ενήμερες για το θέμα, το CNN μετέδωσε ότι ο Τζον ΜάκΕντι συνοδεύτηκε εκτός Λευκού Οίκου τη Δευτέρα. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση των κατηγοριών που τον βαρύνουν.
 
Η αποπομπή του ΜάκΕντι επισκιάστηκε από την καθαίρεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο ξαφνικά ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποφάσισε να αντικαταστήσει με τον μέχρι σήμερα διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.
 
Ο ΜάκΕντι, ο οποίος εργάστηκε στην εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και ήταν προσωπικός βοηθός του προέδρου στο Λευκό Οίκο, προσελήφθη ήδη από την εκστρατεία για την επανεκλογή του Τραμπ.
 
Αμέσως μόλις μεταδόθηκε η είδηση για την αποπομπή του, η εκστρατεία για την επανεκλογή του Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως προσελήφθησαν ο ΜάκΕντι και μια πρώην εκπρόσωπος του Τραμπ, η Κατρίνα Πίρσον.
 
Οι αποχωρήσεις, οι παραιτήσεις και οι καθαιρέσεις στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ είναι ασυνήθιστα πολλές. Σύμφωνα με μια έρευνα του Brookings Institution, μέχρι την 7η Μαρτίου το ποσοστό τους ανερχόταν στο 43%.
 
Το Φεβρουάριο ανακοίνωσε την παραίτησή της η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Χόουπ Χιξ, η οποία φέρεται να συνδεόταν πολύ στενά με τον Τραμπ.
 
Την 6η Μαρτίου ανακοίνωσε την παραίτησή του ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Γκάρι Κον, ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την απόφαση του ρεπουμπλικάνου προέδρου να επιβληθούν υψηλοί δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.
 
Στον αέρα η συμφωνία με το Ιράν
 
Στο μεταξύ, η καθαίρεση του μέχρι χθες υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ίσως σηματοδοτήσει τη θανατική καταδίκη του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στην ΕΕ, οι οποίοι επιδιώκουν να διασώσουν την ιστορική συμφωνία.
 
Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ακριβώς στη ρητή διαφωνία του με τον πρώην ΥΠΕΞ του για το ζήτημα. "Αν κοιτάξετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ θεωρούσα ότι είναι φρικτή, εκείνος θεωρούσε ότι ήταν ΟΚ".
 
"Συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για να φράξουμε το δρόμο του Ιράν προς τα πυρηνικά όπλα και αγωνιζόμαστε εναντίον της υποστήριξής του στην τρομοκρατία", συμπλήρωσε αργότερα. "Όπου και αν πάμε στη Μέση Ανατολή, μας λένε το Ιράν, το Ιράν, το Ιράν."
 
Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τη 12η Μαΐου εάν, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία και θα επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
 
Η συμφωνία συνήφθη τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις - τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Γερμανία.
 
Ορίζει ότι η Τεχεράνη υποχρεούται να διακόψει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της εντός των ορίων του πυρηνικού της προγράμματος και να επιτρέπει διεθνείς επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις του, με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων που προκάλεσαν ασφυξία στην ιρανική οικονομία.
 
Τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη στο ΚΟΣΔ θεωρούν τη συμφωνία μια ιστορική νίκη των προσπαθειών μη-διάδοσης των πυρηνικών όπλων έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια έντασης. Μολονότι η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν είχε στόχο να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, προειδοποιεί ότι θα ξαναρχίσει πολύ γρήγορα τον εμπλουτισμό ουρανίου εάν η συμφωνία εγκαταλειφθεί.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απευθύνει τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους συμμάχους του να συνεννοηθούν με το Ιράν για να "διορθωθούν τα τρομερά ελαττώματα" του κειμένου. Απαιτεί περισσότερες επιθεωρήσεις και πάνω απ` όλα, να καταργηθούν τα χρονικά όρια -με ορόσημα το 2025 και το 2030- των περιορισμών που επιβάλλονται στην Τεχεράνη.
 
Ο Τίλερσον και η ομάδα του, με την υποστήριξη του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, προέτρεπαν τον Τραμπ να ακούσει τους Ευρωπαίους, που θέλουν να παραμείνει η συμφωνία σε ισχύ και να ενισχυθεί.
 
Και δασμοί στην κινεζική τεχνολογία;
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να επιδιώκει την επιβολή κι άλλων δασμών, συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτή τη φορά σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα οι οποίοι θα στοχεύουν τους τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με μια πηγή που έχει συζητήσει το ζήτημα με το Λευκό Οίκο. Η πηγή τόνισε ότι οι δασμοί δεν θα περιοριστούν σε εξοπλισμούς τεχνολογίας και τηλεπικοινωνίας.
 
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι οι δασμοί στα κινέζικα προϊόντα αναμένονται "στο άμεσο μέλλον", προσθέτοντας ότι αυτοί ενδέχεται να αφορούν περισσότερα από 100 προϊόντα, αλλά ο τελικός αριθμός δεν είναι γνωστός. 
 
Το Politico ανέφερε νωρίτερα ότι ο Τραμπ απέρριψε προτάσεις για επιβολή δασμών συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές. 
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
BINTEO: Αναστάτωση στο Λονδίνο-Άλογα κάλπαζαν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού