Ανανεώνει για τέταρτη φορά τη θητεία της η Μέρκελ

Στις 10:00 (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η επίσημη επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην θέση της Καγκελαρίου για τέταρτη φορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU) Μίχαελ Γκρόσερ-Μπρέμερ, η εκλογή της θα επιτευχθεί με άνεση, από την πρώτη ψηφοφορία.
 
Εφόσον η κυρία Μέρκελ εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία (355 ψήφους επί συνόλου 709 βουλευτών) στην πρώτη προσπάθεια, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα την ανακηρύξει Καγκελάριο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 13:00 (ώρα Κύπρου) θα ορκιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των νέων υπουργών. Μέχρι τώρα όλοι οι Καγκελάριοι της Ομοσπονδιακής Γερμανίας έχουν εκλεγεί, έστω και οριακά όπως ο Κόνραντ Αντενάουερ, από την πρώτη ψηφοφορία.
 
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης (CDU, CSU, SPD) καταλαμβάνουν συνολικά 399 έδρες και ο Γκρόσε-Μπρέμερ θεωρεί ότι η κυρία Μέρκελ μπορεί να εκλεγεί χωρίς απολύτως καμία διαρροή, προειδοποιεί ωστόσο να μην γίνουν εικασίες, καθώς η ψήφος είναι μυστική και η στήριξη στην κυρία Μέρκελ ενδέχεται να μην προέλθει αποκλειστικά από τους βουλευτές των κομμάτων του "μεγάλου συνασπισμού". Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει αύριο στις 18:00 (ώρα Κύπρου). Την επόμενη Τετάρτη η Καγκελάριος θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Στο μεταξύ, την παραίτησή του από τη θέση του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας υπέβαλε  ο Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Στην θέση του εκτιμάται ότι θα εκλεγεί από το τοπικό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ.
 

Δειτε Επισης

Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας