Έλυσε τη σιωπή του ο αποπεμφθείς Τίλερσον

Ο Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην γενικός διευθυντής του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil, έφτασε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ "συστημένος" από την Κοντολίζα Ράις, την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους. Ο "διακριτικός" υπουργός, που απέφευγε τα μέσα ενημέρωσης, δεν είχε λογαριασμό στο Twitter και ταξίδευε συνεχώς, δεν κατάφερε ποτέ να βρει τη θέση του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον οποίο πολύ συχνά έδειχναν σαν να μιλούν διαφορετική "γλώσσα".

Όπως και ο Τραμπ, ο Τίλερσον δεν πολέμησε στο Βιετνάμ αλλά, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, είχε κάνει το παν για να στρατολογηθεί. Όταν αυτός ο πρώην πρόσκοπος, που κατάγεται από οικογένεια στρατιωτικών, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, εμφανιζόταν ως ένας από τους Αμερικανούς που γνωρίζουν όσο κανείς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που μάλιστα τον είχε παρασημοφορήσει με το Βραβείο της Φιλίας των Λαών. Μια από τις προτεραιότητές του ήταν να αναθερμάνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Κρεμλίνο, ένας στόχος που όπως φάνηκε ήταν αδύνατον να επιτευχθεί εν μέσω των ερευνών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.
 
Αντιθέτως, ο Τίλερσον τήρησε σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για τη σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν, τις επιφυλάξεις του προέδρου όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα –οι οποίες είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο– αλλά και την άρνησή του να καταδικάσει ρητά την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ένα συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει από καιρό οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίων. Είχε δηλώσει επίσης ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θα παραμείνουν εν ισχύ μέχρι να επιστραφεί η χερσόνησος στην Ουκρανία. Τον Ιανουάριο είπε ότι η Ρωσία, που στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, "φέρει τελικά την ευθύνη" για τις επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον Σύρων αμάχων.
 
Το θέμα της Ρωσίας δεν ήταν το μοναδικό για το οποίο ο υπουργός φαινόταν να διαφωνεί ή και να ακολουθεί πολιτική εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνην του προέδρου: Στο ζήτημα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τίλερσον προέτρεπε τον Τραμπ να μην την καταγγείλει. Σήμερα, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους: "Αν δείτε τη συμφωνία με το Ιράν, εγώ πιστεύω ότι είναι φρικτή. Υποθέτω, εκείνος την θεωρεί εντάξει. Εγώ ήθελα να τη διαλύσω ή να κάνω κάτι κι εκείνος τον ένιωθε κάπως διαφορετικά. Για αυτό, δεν σκεφτόμασταν το ίδιο πράγμα".
 
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρθηκε σε κάποια από τα «επιτεύγματα» της θητείας του στο πόστο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίς.

Αναφερόμενος αρχικά στη Βόρεια Κορέα, σημείωσε ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας απέδωσε καρπούς, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.
«Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ξεπεράσαμε τις προσδοκίες σχεδόν όλων με την εκστρατεία άσκησης πίεσης στη Βόρεια Κορέα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά» για να δοθεί απάντηση στην «προβληματική συμπεριφορά και στις ενέργειες» της Ρωσίας.

Όπως υπογράμμισε, η ρωσική κυβέρνηση «θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά» πως οι ενέργειές της είναι προς το ύψιστο συμφέρον του ρωσικού λαού» και «του κόσμου γενικότερα».

«Συνεχίζοντας με την τρέχουσα πορεία τους, είναι πιθανό να οδηγηθούν στην περαιτέρω απομόνωσή τους από τη διεθνή κοινότητα, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», τόνισε.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι η Ουάσικγτον θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία και για τη σταθεροποίηση του Ιράκ.
Ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Μαρτίου.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Στιβ Γκολντστάιν, ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής διπλωματίας, απολύθηκε με τη σειρά του σήμερα έπειτα από απόφαση του Λευκού Οίκου, αφού σχολίασε δημοσίως την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. «Ο υπουργός (Εξωτερικών) δεν μίλησε με τον πρόεδρο το πρωί και αγνοεί τους λόγους» είχε δηλώσει ο Γκολντστάιν. «Ανυπομονώ να ξεκουραστώ» ήταν η δήλωση-αντίδρασή του στο Γαλλικό Πρακτορείο  σχολιάζοντας την απομάκρυνσή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη