Ρωσία σε Βρετανία: Δεν πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη

Εντείνεται η κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας με αφορμή την υπόθεση δολοφονίας με χρήση νευροπαραλητικού παράγοντα, του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στο Λονδίνο.

Οι εκατέρωθεν δηλώσεις έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τα διπλωματικά πλαίσια σύνηθων αντιπαραθέσεων, με χαρακτηριστικότερη την τελευταία στην οποία προχώρησε η Μόσχα, διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απαντώντας στις δηλώσεις του Λονδίνου για την «υπόθεση Σκριπάλ» είπε χαρακτηριστικά: “Δεν πρέπει να απειλείτε μια πυρηνική δύναμη”.

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο πρέσβης της Βρετανίας στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου δήλωσε ότι το Λονδίνο αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία για το πώς ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα στο Σάλσμπερι, βρέθηκε στη Βρετανία.

«Επανέλαβα τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι αναμένουμε έως το τέλος της σημερινής ημέρας μια εξήγηση από το ρωσικό κράτος για το πώς αυτή η ουσία κατέληξε να χρησιμοποιείται στο Σάλσμπερι» σημείωσε ο Μπρίστοου μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

Η Βρετανία κατηγορεί την Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, ενώ η Βρετανία έχει δώσει διορία στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έως τα μεσάνυχτα απόψε να εξηγήσει πώς ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον ενός Ρώσου διπλού πράκτορα.

Η ρωσική κυβέρνηση από την άλλη διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την επίθεση και θα αγνοήσει το τελεσίγραφο μέχρι το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας και αρχίσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Στο δελτίο Τύπου, το ρωσικό ΥΠΕΞ τόνιζε ότι διαμαρτύρεται «σθεναρά εναντίον των ανούσιων κατηγοριών που διατυπώνουν οι βρετανικές αρχές κατά της Ρωσίας». «Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα ευτελή απόπειρα των βρετανικών αρχών να δυσφημίσουν τη Ρωσία».

Η Μόσχα προειδοποίησε μάλιστα ότι οι απειλές της Βρετανίας να στοχοθετήσει τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, δεν θα μείνουν αναπάντητες επισημαίνοντας ότι οι «ανούσιες» κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση, καθώς οι βρετανικές αρχές επιχειρούν να «κηλιδώσουν» τη φήμη της Ρωσίας.
 
Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λονδίνο εξέφρασε επίσης σοβαρές ανησυχίες για τις αναφορές ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίον της Μόσχας και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να ζυγίσει προσεκτικά τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια. "Όχι μόνο κατηγορήθηκε αβάσιμα και προκλητικά η Ρωσία για το επεισόδιο του Σάλσμπερι αλλά προφανώς καταρτίζονται σχέδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πληγεί η Ρωσία με κυβερνοόπλα" ανέφερε ο πρέσβης στην ανακοίνωσή του.
 
Κανένας δεν μπορεί να δίνει στην Ρωσία τελεσίγραφα 24 ωρών
Κανείς δεν μπορεί να θέτει στην Ρωσία τελεσίγραφα, 24 ωρών, ήταν η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία 1» η οποία επίσης σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο, ζητώντας από την Ρωσία να δώσει εντός 24 ωρών απαντήσεις για τις νευροπαραλυτικές ουσίες που παράγει.
 
Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει πραγματικά στοιχεία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.
 
Είπε εξάλλου ότι για την έρευνα του περιστατικού το Λονδίνο δεν χρησιμοποίησε «κανέναν νόμιμο μηχανισμό, που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», όπως και ότι η Βρετανία προς το παρόν δεν έχει απαντήσει σε κανέναν από τα ερωτήματα που έχει θέσει η Ρωσία. «Ζητήσαμε να μας δώσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν το ζήτημα αυτό. Αλλά δεν υάρχει καμία απάντηση», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.
 
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης ότι ούτε ένα βρετανικό μέσο ενημέρωσης δεν θα μείνει στην Ρωσία αν το Λονδίνο αποφασίσει να κλείσει το Russia Today. Η Μαρία Ζαχάροβα προέβη στην δήλωση αυτή με αφορμή την ανακοίνωση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της Βρετανίας Ofcom, στη οποία αναφέρεται ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT θα χάσει την άδεια να εκπέμπει στη χώρα (Βρετανία), εάν οι βρετανικές αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του βρίσκεται η Ρωσία.
 
Νεκρός κι άλλος Ρώσος πολέμιος του Κρεμλίνου στο Λονδίνο 
Ως «ανεξήγητος» αντιμετωπίζεται για την ώρα από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ο θάνατος του Νικολάι Γκλουσκόφ, αυτοεξόριστου Ρώσου επιχειρηματία που ήταν στενός φίλος του δριμύτατου επικριτή του Πούτιν, Μπόρις Μπερεζόφσκι.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διερεύνηση των συνθηκών του «ανεξήγητου» θανάτου έχει ανατεθεί «προληπτικά» στην αντιτρομοκρατική μονάδα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας λόγω των διασυνδέσεων του θύματος.
 
Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα Kommersant γνωστοί του Νικολάι Γκλουσκόφ , τον Γκλοσκόφ βρήκε νεκρό η κόρη του Νατάλια στο διαμέρισμα του στα περίχωρα του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ίδια , στο λαιμό του πατέρα της ήταν εμφανή τα ίχνη ασφυξίας. Ωστόσο οφείλονται σε δολοφονία ή αυτοκτονία παραμένει ασαφές.
 
Είχε φυλακιστεί το 1999 για πέντε χρόνια στις ρωσικές φυλακές κατηγορούμενος για διασπάθιση χρημάτων κατά τη θητεία του στη διοίκηση της Aeroflot. Ο ίδιος αργότερα είχε πει ότι ήταν «όμηρος» του Πούτιν που ήθελε να πιέσει τον Μπερεζόφκσι να πουλήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό ιδιοκτησίας του. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Λονδίνο έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο.
 
Το 2013, μετά από το θάνατο του Μπερεζόφσκι στο σπίτι του στο Σάρεϊ που έχει αποδοθεί πιθανώς σε αυτοκτονία, αλλά χωρίς να υπάρχει οριστικό πόρισμα για τα αίτια, ο Γκλουσκόφ είχε υποστηρίξει πως ο φίλος του είχε στραγγαλιστεί. Είχε παρατηρήσει επίσης ότι υπερβολικά πολλοί Ρώσοι εμιγκρέδες έμοιαζαν να πεθαίνουν υπό μυστηριώδεις συνθήκες. 

Στήριξη Βερολίνου σε Λονδίνο
«Είναι σαφές ότι οι αυτουργοί πρέπει να λογοδοτήσουν. Εάν επιβεβαιωθεί ότι η Ρωσία ενεπλάκη, θα ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό» επισήμανε από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε ένα δελτίο τύπου.
 
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τον διαβεβαίωσε για τη «συμπαράσταση» του Βερολίνου.

«Ανησυχούμε πολύ και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την επίθεση με τη χρήση ενός απαγορευμένου χημικού όπλου» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Αργότερα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι η κυβέρνησή της παίρνει "εξαιρετικά σοβαρά" τις κατηγορίες του Λονδίνου κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την υπόθεση αυτή με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Και ο Τραμπ στο πλευρό της Μέι

Τη στήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε η Τερέζα Μέι ως προς τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει σε αντίποινα για τη θεωρούμενη ρωσική ανάμιξη στην επίθεση κατά του Σεργκέι Σκρίπαλ.
 
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά το απόγευμα.
 
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός εξέθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο τα συμπεράσματα των χημικών εξετάσεων που έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα περί «εξαιρετικά πιθανής» ρωσικής ενοχής στην υπόθεση.
 
Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι «οι ΗΠΑ είναι με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως το τέλος», συμφωνώντας ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πώς χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη νευροτοξική ουσία επί βρετανικού εδάφους.
 
Ανοίγουν 14 υποθέσεις
Στο μεταξύ εντολή στη Σκότλαντ Γιαρντ και στην υπηρεσία ασφαλείας MI5 να ερευνήσουν ξανά τις συνθήκες θανάτου 14 ανθρώπων επί βρετανικού εδάφους για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας έδωσε η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ στον απόηχο της υπόθεσης Σκρίπαλ.

Οι θάνατοι συνέβησαν σε μία περίοδο δεκαετιών και αφορούν ανθρώπους που θεωρούνταν κατά καιρούς εχθροί του Κρεμλίνου.

Μεταξύ αυτών είναι κυρίως ο θάνατος του επιχειρηματία και σφοδρού επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν Μπόρις Μπερεζόφσκι, που βρέθηκε νεκρός το 2013 στο σπίτι του στο Μπάρκσιρ και ο θάνατος του Αλέξαντερ Περεπίλτσνι, ο οποίος πέθανε το 2012 ενώ έκανε τζόκινγκ στο Σάρεϊ. Το 2009 είχε φύγει από τη Ρωσία για να αποκαλύψει λίγο αργότερα απάτη σε βάρος του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών από αξιωματούχους του κράτους. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει οριστικό πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου.

 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η ΕΕ αρχίζει να επεξεργάζεται επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Λαγκάρτ: Η ΕΚΤ παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων σύντομα
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν τηλεφωνικά οι Πρόεδροι Ρωσίας-Ιράν
Μαχαίρωσε την σύντροφό του μέχρι θανάτου επειδή του δάγκωσε το δάχτυλο ενώ έκαναν σεξ
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της επτάχρονης, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από θραύσματα πυραύλου
Η Πορτογαλία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για την κατάσχεση πλοίου στον Κόλπο