Ξανά ανοίγουν οι φάκελοι 14 περίεργων θανάτων στην Βρετανία

Εντολή στη Σκότλαντ Γιαρντ και στην υπηρεσία ασφαλείας MI5 να ερευνήσουν ξανά τις συνθήκες θανάτου 14 ανθρώπων επί βρετανικού εδάφους για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας έδωσε η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ στον απόηχο της υπόθεσης Σκρίπαλ.

Οι θάνατοι συνέβησαν σε μία περίοδο δεκαετιών και αφορούν ανθρώπους που θεωρούνταν κατά καιρούς εχθροί του Κρεμλίνου.

Μεταξύ αυτών είναι κυρίως ο θάνατος του επιχειρηματία και σφοδρού επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν Μπόρις Μπερεζόφσκι, που βρέθηκε νεκρός το 2013 στο σπίτι του στο Μπάρκσιρ και ο θάνατος του Αλέξαντερ Περεπίλτσνι, ο οποίος πέθανε το 2012 ενώ έκανε τζόκινγκ στο Σάρεϊ. Το 2009 είχε φύγει από τη Ρωσία για να αποκαλύψει λίγο αργότερα απάτη σε βάρος του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών από αξιωματούχους του κράτους. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει οριστικό πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου.

Η απόφαση της κ. Ραντ λήφθηκε κατόπιν αιτήματος της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Υβέτ Κούπερ, η οποία χαιρέτισε την κίνηση.

Ανακοινώνοντας την έρευνα η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δε θέλει να περισπάσει την προσοχή από την έρευνα στην υπόθεση Σκρίπαλ, αλλά πρόσθεσε: «Τις προσεχείς εβδομάδες θέλω να ικανοποιηθώ ότι οι κατηγορίες (περί ρωσικής ανάμιξης) δεν είναι τίποτα περισσότερο από κατηγορίες».
 
Η αστυνομία που ερευνά πάντως τη δηλητηρίαση του ρώσου διπλού πράκτορα δεν θα κατονομάσει σ' αυτό το στάδιο εν δυνάμει υπόπτους καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αστυνομικός. «Στο στάδιο αυτό, δεν δηλώνουμε πως μας ενδιαφέρει κάποιος ή πως έχουμε κάποιον ύποπτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νιλ Μπέισου, Ανώτερος Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
 
Στα πρόθυρα "ψυχρού πολέμου" Βρετανία-Ρωσία

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι οι απειλές της Βρετανίας να στοχοθετήσει τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, δεν θα μείνουν αναπάντητες και επισήμανε ότι οι «ανούσιες» κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση, καθώς οι βρετανικές αρχές επιχειρούν να «κηλιδώσουν» τη φήμη της Ρωσίας.

Η Βρετανία έχει δώσει διορία στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έως τα μεσάνυχτα απόψε ώστε να εξηγήσει πώς ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον ενός Ρώσου διπλού πράκτορα.

Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την επίθεση και θα αγνοήσει το τελεσίγραφο μέχρι το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας και αρχίσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Στο δελτίο Τύπου, το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι διαμαρτύρεται «σθεναρά εναντίον των ανούσιων κατηγοριών που διατυπώνουν οι βρετανικές αρχές κατά της Ρωσίας». «Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα ευτελή απόπειρα των βρετανικών αρχών να δυσφημίσουν τη Ρωσία».

Στήριξη Βερολίνου σε Λονδίνο

«Είναι σαφές ότι οι αυτουργοί πρέπει να λογοδοτήσουν. Εάν επιβεβαιωθεί ότι η Ρωσία ενεπλάκη, θα ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό» επισήμανε από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε ένα δελτίο τύπου.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τον διαβεβαίωσε για τη «συμπαράσταση» του Βερολίνου.

«Ανησυχούμε πολύ και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την επίθεση με τη χρήση ενός απαγορευμένου χημικού όπλου» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι