Κοινή αγορά και η βιομηχανική πολιτική στο επίκεντρο της συζήτησης των Κρατών Μελών

Το Συμβούλιο Aνταγωνιστικότητας της ΕΕ, διεξήγαγε χθες αναλυτική συζήτηση σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με μια μελλοντική στρατηγική βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ. Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, τα συμπεράσματα τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ευρωπαϊκή βιομηχανία προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η καινοτομία στην Ευρώπη.
 
"Η βιομηχανική μας πολιτική είναι ένα στρατηγικό ζήτημα για την Ευρώπη - αυτό που κάνουμε τώρα θα καθορίσει πού θα είναι η οικονομία και η κοινωνία μας σε μια δεκαετία. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να έχουμε μια ευρύτερη, μακροπρόθεσμη και προσανατολισμένη προς το μέλλον προσέγγιση. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν την ανάγκη να εντοπιστούν στρατηγικές δράσεις για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, να την βοηθήσουν να προσαρμοστεί, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας", δήλωσε σχετικά ο Emil Karanikolov, Υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας και προεδρεύων του Συμβουλίου.
 
Επιπλέον οι Υπουργοί συζήτησαν την ψηφιοποίηση της οικονομίας της ΕΕ στο πλαίσιο του κύκλου των ευρωπαϊκών εξαμήνων.Τόνισαν μάλιστα ορισμένες προτεραιότητες στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες απαιτούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού.
 
Ακόμη οι Υπουργοί συζήτησαν την πορεία προς τη βελτίωση και την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς καθώς το 2018 η ΕΕ γιορτάζει τα 25 χρόνια της ενιαίας αγοράς. "Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να δημιουργήσει η ενιαία αγορά όσον αφορά την ευημερία", σημείωσε σχετικά ο Emil Karanikolov.
 
Στο πλαίσιο δε της τακτικής συζήτησης για τον έλεγχο της ανταγωνιστικότητας, οι υπουργοί εξέτασαν το κόστος που προκύπτει από αδικαιολόγητους περιορισμούς στις αγορές υπηρεσιών. Αυτοί οι περιορισμοί έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση των μεταποιητικών τομέων που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες και μειώνουν την παραγωγικότητά τους. Η κατάργηση περιττών περιορισμών μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την πραγματική οικονομία, ιδίως στον τομέα του λιανικού εμπορίου, κατέληξε το Συμβούλιο.
 
Στο περιθώριο των εργασιών των Υπουργών Ανταγωνιστηκότητας, το Συμβούλιο ενέκρινε και τα συμπεράσματα σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ΠΕ) στην ΕΕ. Τα συμπεράσματα αφορούν τη δέσμη μέτρων της Κομισιόν για τα ΠΕ, η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, στην προώθηση της καινοτομίας και στην προσαρμογή του συστήματος στην ψηφιακή εποχή, ιδίως στο Διαδίκτυο. Το πακέτο της Κομισιόν. δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2017.
 
Tέλος τo Συμβούλιο της ΕΕ, αποφάσισε χθες και παράτεινε για άλλους 6 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2018, τα περιοριστικά μέτρα για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τα μέτρα συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Οι περιορισμοί συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε 150 πρόσωπα και 38 οντότητες.
 
Κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης, δεν κρίθηκε σκόπιμη η αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων. Οι σχετικές πληροφορίες και το σκεπτικό για την καταχώριση των εν λόγω προσώπων και οντοτήτων επικαιροποιήθηκαν όπως κρίθηκε αναγκαίο. Οι νομικές πράξεις αναρτηθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ της 13ης Μαρτίου 2018.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών