Υπέρ της «ελεγχόμενης απόκλισης» οι υπουργοί του Brexit

Σε επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των υπουργών που ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα ως προς το είδος του Brexit που πρέπει να επιδιώξει η Βρετανία, κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του κλειστού 11μελούς υπουργικού συμβουλίου υπό την Τερέζα Μέι την Πέμπτη στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία του Τσέκερς.
 
Μετά από οκτώ ώρες συζήτησης που έληξαν αργά τη νύχτα, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί και η πρωθυπουργός συμφώνησαν πως θέση τους στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση θα πρέπει να είναι η «ελεγχόμενη απόκλιση» από τους κανόνες λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς.
 
Η συμφωνία των κορυφαίων υπουργών θα παρουσιαστεί από την πρωθυπουργό ενώπιον ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια, πιθανότατα την Πέμπτη, θα αποτελέσει το αντικείμενο ομιλίας της Τερέζα Μέι.
 
Η «ελεγχόμενη απόκλιση» συνίσταται στη δέσμευση της Βρετανίας ότι θα παραμείνει στη μετά-Brexit εποχή δεσμευμένη στις υψηλές προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ σε τομείς όπως το εργατικό δίκαιο, το περιβάλλον και η προστασία του καταναλωτή και ότι θα υιοθετήσει τους ίδιους στόχους ως προς πολλούς κανονισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία της αγοράς, αλλά διατηρώντας το δικαίωμα απόκλισης ως προς τον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων (π.χ. λιγότερη γραφειοκρατία πριν από τη λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας).
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ