Με καταληκτική ημερομηνία η μεταβατική περίοδος του Brexit, διευκρινίζει το Λονδίνο

Διευκρινήσεις για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με τους όρους της μεταβατικής περιόδου του Brexit έδωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διαβεβαιώνοντας ότι η περίοδος αυτή θα έχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία.

Η παρέμβαση αυτή ακολούθησε τη διαρροή σχεδίου εγγράφου θέσεων της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο εν τω μεταξύ δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο υποστηρίζει ότι η μεταβατική περίοδος πρέπει να διαρκέσει «απλώς για όσο χρειαστεί», ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει υποστηρίξει τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή 21 μήνες μετά από την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου 2019.

 Θέλοντας και να προλάβει τις αναμενόμενες αντιδράσεις των πιο σκληροπυρηνικών Brexiteers βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου είπε: «Θα υπάρξει μια καταληκτική ημερομηνία (για τη μεταβατική περίοδο) στη συμφωνία».

Το έγγραφο περιέχει πάντως θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που τη φέρνουν σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ, η οποία έχει ήδη παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις. Το Λονδίνο ζητά π.χ. το δικαίωμα διαφοροποίησης των αλιευτικών ποσοστώσεων αλίευσης για το βρετανικό στόλο, την ώρα που οι Βρυξέλλες αποκλείουν εξαιρέσεις από την κοινή αλιευτική πολιτική κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
 
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα της επιτρέπει να μην εφαρμόζει νέους ευρωπαϊκούς νόμους που υιοθετούνται στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
 
Επίσης, αντί κυρώσεων σε βάρος της σε περίπτωση παραβίασης των όρων της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία ζητά να συσταθεί μία μικτή επιτροπή που θα εξασφαλίζει επίλυση των διαφορών «καλή τη πίστη».
 
Παράλληλα, η βρετανική πλευρά θέλει να διατηρεί το δικαίωμα επιλεκτικής συμμετοχής σε πολιτικές δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ και αμφισβητεί την επιμονή των Βρυξελλών να μην υπάρχει ανοιχτή βρετανική πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ασφαλείας.
 
Το βρετανικό έγγραφο δεν κάνει αναφορά στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που θα επιλέξουν να εγκατασταθούν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Η ΕΕ έχει πει ότι οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να έχουν πλήρως εξασφαλισμένα τα δικαιώματά τους και στο μέλλον, όπως οι Ευρωπαίοι που θα έχουν έρθει στη Βρετανία πριν από την ημέρα του Brexit.
 
Αυτή η απουσία απόρριψης του ευρωπαϊκού αιτήματος ερμηνεύθηκε ως υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από τη θέση που έχει διατυπώσει η Πρωθυπουργός Μέι ότι πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων ανάλογα με το αν θα έχουν εγκατασταθεί στη χώρα πριν ή κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
 
Ωστόσο, την ίδια θέση με την Πρωθυπουργό διατύπωσε λίγο μετά από τη διαρροή του εγγράφου η Υφυπουργός Μετανάστευσης Κάρολαϊν Νόουκς καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία