Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθαρίζει η Μέι

 
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απέκλεισε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος προκειμένου η χώρα της να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016.
 
"Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν τίθεται θέμα για δεύτερο δημοψήφισμα ή για επιστροφή και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό", δήλωσε σήμερα η Μέι κατά τη διάρκεια της 54ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
 
"Οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνονται πολύ έντονα ότι αν λάβουμε μια απόφαση, τότε οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να αλλάξουν γνώμη και να πουν όχι, κάνατε λάθος", δήλωσε η Τερέζα Μέι όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα εξέταζε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
 
Πάντως την επιθυμία της Βρετανίας να διατηρήσει τη στενή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας με την Ευρώπη και μετά από το Brexit, εξέφρασε από το βήμα της Διάσκεψης η Μέι.
 
«Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι δική μας ασφάλεια και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο δίχως όρους να τη διατηρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η κα Μέι.
 
Όπως τόνισε, ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι μία νέα συνθήκη για τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και άμυνας μεταξύ των δύο πλευρών, συνθήκη που θα μπορούσε να συμφωνηθεί έως το τέλος του 2019 και να είναι εύκολα προσαρμόσιμη στις όποιες νέες απειλές προκύπτουν, όπως στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή μέσω του διαστήματος.
 
Προειδοποίησε μάλιστα τις Βρυξέλλες ότι ενδεχόμενη άρνηση σε μια τέτοια νέα συμφωνία ασφαλείας θα ήταν προϊόν «πολιτικού δογματισμού και ιδεολογίας, με πραγματικές παγκόσμιες συνέπειες για όλους τους λαούς σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε ΕΕ».
 
Πάντως στο εσωτερικό της Βρετανίας, αλλά και στις Βρυξέλλες, η κα Μέι κατηγορείται από τους πολέμιους του Brexit για διγλωσσία, καθώς υποστηρίζουν ότι η μελλοντική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας υπονομεύεται από την απροθυμία της να δεχθεί κάποια τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (που εποπτεύει π.χ. την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης) επί βρετανικών υποθέσεων στο μέλλον.
 
Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος φέρονται σύμφωνα με διπλωμάτες να έχουν εκφράσει προβληματισμό για το εύρος του ρόλου που θα μπορούσε να έχει η Βρετανία μετά από το Brexit στη συμμετοχή ή στον καθορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, καθώς φοβούνται ότι θα δημιουργούταν προηγούμενο για άλλες τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Έντονες ενστάσεις φέρεται να έχει και η Γαλλία για το μελλοντικό ρόλο της Βρετανίας σε θέματα άμυνας της ΕΕ.
 
 
 

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ