Η Ολομέλεια ΕΟΚΕ ενέκρινε συμπεράσματα για τη δημοσιονομική πολιτική ΕΕ με συστάσεις προς Κομισιόν

Η μελλοντική διαχείριση κρίσεων πρέπει να επιδιώκει καλύτερη ισορροπία μεταξύ των δημοσιονομικών και των κοινωνικών στόχων, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική ικανότητα, τις αγορές εργασίας και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας των εν λόγω χωρών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής - του οργάνου που εκπροσωπεί εργοδότες και εργαζόμενους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Συγκεκριμένα, σε γνωμάτευση που ενέκρινε χθες βράδυ η Ολομέλεια της ΕΟΚΕ, αναφέρεται ότι "αντί της περιοριστικής λιτότητας, τα όργανα της ΕΕ πρέπει να υλοποιούν, σε μελλοντικές περιπτώσεις κρίσης, πολιτικές που θα επιδιώκουν την οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη."
 
Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι "στο μέλλον, τα όργανα της ΕΕ πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τοn σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαραίτητων προγραμμάτων προσαρμογής στην ΕΕ, ακόμα και σε περίπτωση εταιρικών σχέσεων με εξωτερικούς οργανισμούς", για να αποφεύγονται ασυνέπειες και αντικρουόμενοι στόχοι, όπως υποστηρίζει η ΕΟΚΕ πως συνέβη στην περίπτωση των προγραμμάτων με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. 

Η ΕΟΚΕ ζητά μάλιστα από τα όργανα της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών επί ίσοις όροις με τα όργανα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους άλλους οργανισμούς στη θέσπιση, την περιοδική παρακολούθηση και την αξιολόγηση αυτών των προγραμμάτων.

Η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ καταθέτει επιπρόσθετες προτάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ. Συνιστά στην Κομισιόν να δημιουργηθούν:
·        ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αξιολόγησης της Πιστοληπτικής Ικανότητας·
·        ένα ανεξάρτητο διεθνές όργανο για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της αμεροληψίας των πραγματοποιούμενων αξιολογήσεων.

Επιπλέον στο ίδιο κείμενο η ΕΟΚΕ "επιδοκιμάζει τους στόχους της Κομισιόν για μεταρρύθμιση βασικών πτυχών του ευρώ με την εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και θεωρεί ότι μια μεταρρυθμισμένη και ολοκληρωμένη ΟΝΕ θα καταστήσει την ΕΕ πιο ανθεκτική σε ασύμμετρους κλυδωνισμούς και θα συμβάλει στην αποτροπή μελλοντικών κρίσεων".
 
Η ΕΟΚΕ καλεί μάλιστα την Κομισιόν να σχεδιάσει συμπληρωματικά προγράμματα για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη των χωρών που αποτέλεσαν/αποτελούν πεδίο εφαρμογής πολιτικών λιτότητας. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να εφαρμόζονται ταυτόχρονα ή στη λήξη ενός προγράμματος προσαρμογής. "Παρότι ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας διαφέρει από χώρα σε χώρα, πολύ συχνά υπήρξαν δραματικές επιπτώσεις όσον αφορά τις πολιτικές συνοχής και ένταξης, που προκάλεσαν μεταξύ άλλων μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και των δημοσίων ελλειμμάτων και μείωση των δημόσιων επενδύσεων και της κοινωνικής προστασίας", αναφέρει η γνωμάτευση.

Η ΕΟΚΕ, τέλος "φρονεί ότι η Κομισιόν πρέπει να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση, σε επίπεδο ΕΕ και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της αύξησης της φτώχειας και τη διατήρηση της κοινωνικής προστασίας" και  "τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάσουν την ιδέα της θέσπισης κοινής βασικής, καθολικής ασφάλισης ανεργίας και ελάχιστου εισοδήματος διαβίωσης".
 

Δειτε Επισης

Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
BINTEO: Αναστάτωση στο Λονδίνο-Άλογα κάλπαζαν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης