Σάββατο 15 Δεκ, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Και δεύτερο "όχι" στο αίτημα Ασάνζ από τα βρετανικά δικαστήρια

  13/02/2018 18:11
Και δεύτερο "όχι" στο αίτημα Ασάνζ από τα βρετανικά δικαστήρια

Και δεύτερο "όχι" στο αίτημα Ασάνζ από τα βρετανικά δικαστήρια

  13/02/2018 18:11
 
Απορρίφθηκε εκ νέου, για δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας, από δικαστήριο του Λονδίνου η αίτηση που είχε υποβάλει ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ για ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του στη Βρετανία.
 
Οι συνήγοροι του 46χρονου Αυστραλού είχαν υποβάλει την αίτηση ακύρωσης του εντάλματος σύλληψης μετά από την απόφαση της εισαγγελίας στη Σουηδία να αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος του για βιασμούς.
 
Για να αποφύγει τη σύλληψη, που πιστεύει ότι θα οδηγήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, ο κ. Ασάντζ ζει εδώ και πεντέμισι χρόνια στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.
 
Η Βρετανίδα δικαστής έκρινε ότι το ένταλμα σύλληψης είναι παρόλα αυτά ακόμα έγκυρο, καθώς ο Ασάντζ είχε παραβιάσει περιοριστικούς όρους το 2012.
 
Η νεότερη αίτηση έγινε με βάση το σκεπτικό ότι η τιμωρία του αυτοπεριορισμού του κ. Ασάντζ είναι επαρκής τιμωρία και η σύλληψή του δυσανάλογη της περίπτωσης του, καθώς και ότι η συνεχιζόμενη δικαστική δίωξή του είναι αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον.
 
Η δικαστής σε αυτή την περίπτωση έκρινε ότι ο κ. Ασάντζ έχει μεγαλύτερη ελευθερία από έναν φυλακισμένο, καθώς και ότι το δημόσιο συμφέρον θα επέτασσε να έχει ο ίδιος το «θάρρος» της ανάληψης της ευθύνης για το αδίκημα της παραβίασης των όρων εγγύησης. Η απόφαση σημαίνει ότι αν βγει από το κτίριο της πρεσβείας η βρετανική αστυνομία μπορεί να τον συλλάβει.
 
ΚΥΠΕ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας