Τουλάχιστον 260 Κούρδοι πολιτοφύλακες νεκροί στη Συρία, λέει ο τουρκικός στρατός

 

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν απόψε ότι τουλάχιστον 260 μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τουρκική επιχείρηση στην Αφρίν συνεχίζεται όπως ήταν σχεδιασμένο και βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα της.
 
Λίγο νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, λίγες ώρες αφότου μίλησε για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο σημειώνεται ότι Πούτιν και Ερντογάν επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ώστε να επιλυθεί η κρίση στη Συρία.
 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης ο Ερντογάν θα μιλήσει "σύντομα" και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σκοπεύει να του εκφράσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις. Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε στους δημοσιογράφους ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι στέλνουν "αντικρουόμενα μηνύματα" σε ό,τι αφορά τον σκοπό των επιχειρήσεων εναντίον των YPG που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.
 
 
"Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί επί του πεδίου. Αλλά το μήνυμά μας ήταν ενιαίο. Θα το εκτιμούσαμε και θα τους παροτρύνουμε να περιορίσουν την εισβολή όσο είναι δυνατόν", πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ φέρουν την "ηθική" ευθύνη να πιέσουν την Άγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, δήλωσε εξάλλου σήμερα από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος αυτής της περιοχής της βόρειας Συρίας. "Για εμάς, οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τη δημοκρατία και το δημοκρατικό σύστημα στην περιοχή αυτή" είπε στους δημοσιογράφους η Σινάμ Μοχάμεντ, η εκπρόσωπος της κουρδικής συριακής ομοσπονδίας (Rojava).
  
Τουλάχιστον 5000 εκτοπισμένοι

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG στη Συρία έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων στην επαρχία Αφρίν, από χθες Δευτέρα, αλλά οι πιο ευπαθείς ομάδες δεν μπορούν να διαφύγουν, όπως προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, επικαλούμενος πηγές από το μέτωπο.
 

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να διανείμουν βοήθεια σε 50.000 ανθρώπους στην Αφρίν και διαθέτουν επίσης προμήθειες για 30.000 ανθρώπους σε περίπτωση που υπάρξουν μετακινήσεις εσωτερικά εκτοπισμένων σε περιοχές που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση στην επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ.
 
Συλλήψεις αντιφρονούντων στην Τουρκία

Στο μεταξύ από χθες οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 91 πρόσωπα ως ύποπτα ότι έκαναν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα στη Συρία, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιούνται ενώ οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει σε ολόκληρη τη χώρα σαρωτική επιχείρηση εναντίον χρηστών του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι διανέμουν περιεχόμενα ευνοϊκά για τους κούρδους μαχητές.

Εκτός όμως από τις συλλήψεις, χθες άρχισε έρευνα σε βάρος και τεσσάρων βουλευτών του HDP που κάλεσαν σε διαδήλωση κατά της επίθεσης στη Συρία.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
LIVE/Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Συγγραφέας μεταφέρει την αγωνία των πολιτών στο Ισραήλ-«Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί απάντηση στο Ιράν»
Ποιος είναι ο ιερέας που μαχαιρώθηκε σε live σύνδεση στο Σίδνεϊ και γιατί προκλήθηκαν επεισόδια για χάρη του
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε πτώση τιμών πετρελαίου
«Ναι» στα αντίποινα από Ισραήλ, «όχι» σε κλιμάκωση-«Δεν θέλουμε εντάσεις, αλλά θα απαντήσουμε», προειδοποιεί το Ιράν