Χιλιάδες εκτοπισμένοι στην Αφρίν μετά την εισβολή των Τούρκων

 
 
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG στη Συρία προκάλεσαν τον εκτοπισμό τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων στην επαρχία Αφρίν, από χθες Δευτέρα, αλλά οι πιο ευπαθείς ομάδες δεν μπορούν να διαφύγουν, όπως προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, επικαλούμενος πηγές από το μέτωπο.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να διανείμουν βοήθεια σε 50.000 ανθρώπους στην Αφρίν και διαθέτουν επίσης προμήθειες για 30.000 ανθρώπους σε περίπτωση που υπάρξουν μετακινήσεις εσωτερικά εκτοπισμένων σε περιοχές που ελέγχει η συριακή κυβέρνηση στην επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ.
 
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μεταξύ, θα έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύριο Τετάρτη, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Παρίσι, λέγοντας παράλληλα πως είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον ότι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς τους YPG πρέπει να τερματιστεί προκειμένου οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν στο θέμα της Συρίας.
 
Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό, κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αφρίν, έγινε γνωστό από πηγές του προεδρικού μεγάρου της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σχετικά με τις προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα της Συρίας και αντάλλαξαν πληροφορίες αναφορικά με την τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
 
Οι ΗΠΑ φέρουν την "ηθική" ευθύνη να πιέσουν την Άγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, δήλωσε εξάλλου σήμερα από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος αυτής της περιοχής της βόρειας Συρίας. "Για εμάς, οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τη δημοκρατία και το δημοκρατικό σύστημα στην περιοχή αυτή" είπε στους δημοσιογράφους η Σινάμ Μοχάμεντ, η εκπρόσωπος της κουρδικής συριακής ομοσπονδίας (Rojava).

Στο μεταξύ από χθες οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 91 πρόσωπα ως ύποπτα ότι έκαναν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιούνται ενώ οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει σε ολόκληρη τη χώρα σαρωτική επιχείρηση εναντίον χρηστών του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι διανέμουν περιεχόμενα ευνοϊκά για τους κούρδους μαχητές.


Σήμερα 23 πρόσωπα συνελήφθησαν στη Σμύρνη, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Τσερκέζ Αϊντεμίρ, μετέδωσε το Ανατολή.

Εξάλλου από χθες Δευτέρα 17 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, 9 στην Άγκυρα και δεκάδες άλλοι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκτός από τις συλλήψεις, χθες άρχισε έρευνα σε βάρος τεσσάρων βουλευτών του HDP που κάλεσαν σε διαδήλωση κατά της επίθεσης στη Συρία.
Η αστυνομία εμπόδισε την Κυριακή την πραγματοποίηση δύο διαδηλώσεων κατά της επιχείρησης, τη μία στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνελήφθησαν επτά άτομα, και την άλλη στο Ντιγιάρμπακιρ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτηρούνται αυστηρά στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται τακτικά πρώτη μεταξύ των χωρών που ζητούν την απόσυρση περιεχομένων από το Twitter.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασαν σε ανακοίνωση την ανησυχία τους για την παρουσία τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφων μεταξύ των προσώπων που έχουν συλληφθεί από χθες.

«Αυτός ο νέος καταιγισμός προπαγάνδας, η εντατικοποίηση του κυνηγιού των επικριτικών φωνών και η απουσία συζήτησης για τη στρατιωτική επιχείρηση καταδεικνύουν τον βαθμό της κατάλυσης του πλουραλισμού στην Τουρκία», τονίζει ο Γιόχαν Μπιρ, υπεύθυνος του γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο